Mirades
Alimentació, reptes i problemes
A Figueres, dissabte i diumenge es debaten aquests reptes des d’un punt de vista econòmic, mèdic i antropològic
L’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (Acdic) promou la novena edició de la jornada Science Needs You! (la ciència us necessita!), que sota el títol genèric de Cons(ciència) alimentària va començar aquest mes a Figueres i que té la seva jornada principal aquest dissabte a l’Auditori Caputxins de la ciutat amb experts de primer nivell del sistema científic català. La passada edició es va dedicar a Les fonts d’energia del futur, i aquest any l’Acdic ha decidit abordar un tema de gran impacte en la nostra societat des de la perspectiva de la ciència: els reptes i les problemàtiques de l’alimentació. Per fer-ho, comptarà amb la presència aquest dissabte d’especialistes per analitzar la temàtica des de diverses perspectives –mèdica, econòmica i antropològica– per tractar qüestions com ara les malalties associades a l’alimentació, però també les dificultats per poder accedir a una alimentació saludable i sostenible per al planeta, no només amb la perspectiva de presentar els greus problemes que es plantegen sinó proposar possibles solucions.
Així dissabte es farà una jornada, que és oberta al públic amb inscripció, per tractar tres temàtiques diverses i amb tres ponents de primer ordre del sistema científic català. El doctor en economia Xavier Cussó farà la conferència Globalització, industrialització i deteriorament de la dieta dels catalans, 1950-2025; Montserrat Fitó, responsable del programa sobre risc cardiovascular i nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, dissertarà sobre la Importància de la dieta mediterrània en la prevenció de l’obesitat i de les malalties cròniques, i la doctora en antropologia alimentària Mabel Gràcia, catedràtica d’antropologia social de la Universitat Rovira i Virgili, conferenciarà sobre Mengem allò que som. Reflexions sobre alimentació, desigualtat social i gènere. A darrera hora del matí els tres ponents participaran en la taula rodona que moderarà la periodista Montse Rigall. La jornada de dissabte es complementa el diumenge 29 amb una sortida de descoberta i experimentació sobre agricultura regenerativa i aprofitament circular al celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada, que ha estat guardonat per la seva política de medi ambient i de compromís social.
La voluntat de la jornada, com va dir el president de l’Acdic, el doctor Carlos F. Sopuerta, és “conscienciar la gent i convidar-la a pensar sobre la manera com ens alimentem i l’impacte que això té en la nostra salut”. Ho va reblar la regidora de Cultura, Mariona Seguranyes, destacant que “el valor de les jornades és fer entenedor al públic temes que en principi poden semblar complexos”. Al marge d’aquest cap de setmana, el dimecres 16 d’octubre a l’hospital de Figueres hi haurà dues xerrades divulgatives: Elsie Widdowson i Glòria Compte, dues científiques compromeses amb la salut global, a càrrec de la doctora en farmàcia Montse Parada. I La microbiota i la conducta humana, del doctor José Manuel Fernández-Real, catedràtic en endocrinologia de la UdG i degà de la Facultat de Medicina. Finalment, el 23 d’octubre s’emetrà Alcarràs, de Carla Simón.