Articles

Fantasmes de la Guerra Civil

D'AVUI.cat

El jutge Garzón estudia la possibilitat d'obrir diligències judicials sobre la desaparició de milers de persones durant la Guerra Civil i el franquisme. El primer pas ha estat demanar a diferents autoritats civils i eclesiàstiques totes les dades que puguin ajudar a establir un cens de desapareguts tot i que encara ha de determinar sí l'Audiència Nacional és competent per investigar els fets. La Generalitat ja ha ofert el seu cens, on s'inclouen víctimes de tots dos bàndols. Mariano Rajoy, líder de la dreta espanyola, s'ha afanyat a apuntar que ell no és partidari de "reobrir les ferides del passat".

La història, com a matèria interpretable, està oberta al debat i a la discussió. Per això mateix la història no s'acaba d'escriure mai. La investigació dels més de 30.000 crims comesos durant el pitjor període de la història contemporània espanyola no és, des d'aquest punt de vista, un servei a les víctimes o als seus familiars, és un servei a la democràcia i a la dignitat. Saber la veritat, tota la veritat, pot ofendre i ferir, però segur que ens fa menys ignorants.

Durant la Guerra Civil tots dos bàndols van cometre crims. Potser és tard per jutjar els culpables tot i que encara en queden amb capacitat per rendir comptes, però mai serà tard per esbrinar la veritat. Rajoy en diu d'això "reobrir les ferides del passat", i efectivament, té raó. Però no s'adona que una societat democràtica ha de ser capaç d'encarar el seu passat i ha d'estar disposada a pagar el preu que calgui per fer-ho. Potser és que no confia gaire en la sensibilitat democràtica de la societat espanyola. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.