Opinió

Mirades

Meravelloses Pedres de Girona

Asunción Parés i Fèlix Xunclà són els autors d’aquest lloc web sobre la ciutat que van tirar endavant fa divuit anys

L’Asunción Parés i en Fèlix Xunclà són una parella ben popular i se’ls pot trobar a la majoria d’actes culturals i populars que es fan a la ciutat. Nascuts al Barri Vell i veïns del Mercadal, són parella a la vida civil, però també són una parella professional formidable que està al darrere de Pedres de Girona (www.pedresdegirona.cat), un lloc web on hi ha gairebé tot el que fa referència a aquesta ciutat. Moltes d’aquestes Mirades que parlen del passat o del present de Girona són deutores de la feinada que hi ha al darrere d’aquest web que va néixer tot just fa divuit anys i un mes.

La casualitat va tenir un pes determinant en l’existència de Pedres de Girona. En Fèlix i l’Asunción, amics des de petits i parella posteriorment, eren coneguts del pintor Santiago Roca Costa i de la seva dona, Teresa Reitg, però no havien parlat mai. En Santi era un gran entès en moltes coses, però va ser el seu amor per Egipte el que els va unir després de grans converses i va ser precisament en una d’elles, amb altres projectes pel mig, on va sorgir la idea del web. L’art i el món antic els va unir i allò va ser la gènesi de començar a treballar en el món de les pàgines web i de Pedres de Girona.

L’Asunción és infermera i va treballar a la Clínica de Girona. Ho va deixar per aquest món de la comunicació. En Fèlix havia treballat per la multinacional Torras Hostench en la implantació i el control de gestió de fàbriques amb sistemes automatitzats, la darrera d’elles a Bèlgica. Quan l’imperi paperer es va ensorrar, es va reinventar fent cursets de gestió empresarial i informàtica.

A part d’altres coses els uneix la història i la cultura. Roma, asseguren, és la seva segona ciutat. La primera és Girona, i Pedres de Girona, la mostra visible. En divuit anys hi han penjat més de set mil articles i més de dues-centes mil imatges. Han tingut i tenen més de quatre milions i mig de visitants, amb un gran mercat als Estats Units. Les tretze pintures sobre Bonastruc de Porta fetes per en Fèlix que mostraven com era aquell món, pintures hiperrealistes, hi van tenir molt a veure, així com l’exposició amb fotos de la Colita. Les pintures estan exposades a la Kabbalah Society de Nova York. També en Fèlix va tirar endavant la primera guia del Call en dibuixos.

Van tirar endavant Pedres de Girona amb dues filosofies: no hi ha publicitat ni reben subvencions. El primer article va ser la Marxa de Torxes del 10 de setembre de fa divuit anys. Fan pàgines web i van treballar per al Gremi d’Antiquaris de Catalunya i a partir de llavors han fet i fan molta feina, cosa que els manté més actius que mai. Per a l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, fan reportatges de Temps de Flors i les Fires. I finalment van tirar endavant els subwebs www.terresdegirona.cat, amb històries de les comarques, i www.cassolesdegiirona.cat. Van publicar l’única representació que hi ha del casament de Felip V a l’església de Sant Pere de Figueres, trobada a la Biblioteca Nacional de França. Tenen molt material preparat, o sigui que Pedres de Girona creixerà gràcies a aquesta parella que es defineixen com diferents i oposats però amb una passió comuna per l’art i la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia