Opinió

Romeu i Julieta, versió Girona

Dos equips –Agullana i Sarriera– s’enfronten en l’alegre i familiar Festa dels 4 Rius

Les Fires s’acosten.

De fet, ja són aquí. Perquè aquest proper dissabte comença la Festa dels 4 Rius, una celebració que s’ha convertit en un preàmbul perfecte per a la setmana grossa gironina.

Nascuda fa uns anys de la iniciativa d’entitats i veïns i comptant amb l’Ajuntament, va ser creada amb la voluntat d’implicar més la ciutadania en els festejos de tardor. Pensada per a un públic familiar, plantejava una contesa entre quatre equips –els quatre rius– en què calia anar guanyant punts per aconseguir la victòria. L’any passat, els dissenyadors –aplegats en l’entitat Arc Girona– van reformular la convocatòria amb molt d’èxit, sobretot de jovent. I van reduir la competició a dos equips rivals, amb l’encert de donar-los els noms de dues nissagues històriques reals: els Agullana i els Sarriera.

Per als que no ens sabem del tot la història de Girona, és bo aprendre que entre aquests dos llinatges hi va haver una hostilitat digna de ser comparada amb la dels Capuleto i els Montesco de l’obra shakespeariana. Durant el segle XV van estar enfrontats violentament, amb assassinats i traïcions que bé mereixerien un d’aquests best-sellers de novel·la històrica que tan bé venen alguns autors catalans. La pau entre les dues famílies no va arribar fins al 1575, amb un casament. Queden a la ciutat les dues grans cases pairals: el Palau Agullana –el del gran arc de la pujada Sant Martí– i el Palau Solterra, situat al bell mig del carrer Ciutadans –que era com el passeig de Gràcia del segle XV a Girona.

Al segle XXI, la competició és molt més pacífica. Es pot escollir bàndol i participar en activitats de tota mena per anar guanyant punts. Des de la Fal·lera Gironina, els Diables de l’Onyar, l’Adac, La Copa, Cultura SN, les bitlles del Llémena o els Marrecs de Salt, a més de l’Ajuntament, les entitats ofereixen un munt d’oportunitats per passar-ho bé. Tot arranca dissabte amb el vermut de la Festa Major dels 4 Rius i el repartiment de mocadors i domassos. I després vindran els versots de la Bruixa, la Pluja de Capgrossos, les Justes dels 4 Rius, el concurs de baldufes o la gimcana Coneixes Girona?

Per triar i remenar. I que guanyi el millor!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia