Articles

Castanyes i carabasses

D'AVUI.cat

Una tardor més, el parc temàtic Port Aventura ha engegat una campanya de màrqueting que té la festa de Halloween com a element principal. El reclam publicitari pren la idea nucli d'aquesta festivitat, la por, per captar clients en una època complicada, passades les aglomeracions de l'estiu i encara per venir l'efusivitat monetària del Nadal.

Una campanya a internet demana a aquest parc que promocioni la tradició catalana de la Castanyada per comptes de promoure una festa forastera. Tot i que el respecte per les tradicions que no ens són pròpies, com ara el  Halloween, Sant Valentí, el Ramadà o la Pasqua ortodoxa no ens haurien de portar pel camí del seguidisme, també és ben cert que cada cop hi ha més tradicions que són acollides a Catalunya amb els braços oberts. N'hi ha que diuen que això ens desculturalitza i n'hi ha que diuen que això ens enriqueix.

El món de la tradició és, de fet, una capsa de sorpreses i les tradicions que considerem com a catalanes no se'n salven pas. La festa literària de Sant Jordi, per exemple, va ser inventada per la dictadura de Primo de Rivera i ara n'hi ha que volen convertir-la en diada nacional de Catalunya. O què me'n diuen de les tradicionals havaneres i el seu rerefons imperialista, espanyolista, colonialista, bel·licista i esclavista?  

La iniciativa de Port Aventura és certament discutible, però no hem d'ignorar intencionadament la tirada que té el Halloween en moltes parts d'Europa –vagin a Perpinyà a finals de mes– i cada cop més a casa nostra. Sí més no,  paga la pena no oblidar que va ser pel Halloween que van celebrar-se les eleccions que van portar José Montilla a liderar el segon tripartit. I del primer ja recorden què en deia l'aleshores conseller Carretero...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.