Mirades
La cultura vista com a inversió
La cultura no és una despesa sinó una inversió que té retorn. Aquesta frase és de Maite Esteve i Torró (Girona, 1975) que des del 2018 és la directora de la Fundació Catalunya Cultura. Aquesta fundació, que celebra ara el seu desè aniversari, va néixer després que la Generalitat de Catalunya fes una crida als empresaris davant la constància clara que els diners públics de suport per part d’empreses anaven a la baixa. Era un problema important, no s’havia superat la crisi financera del 2008 i s’entrava en una segona crisi en aquell 2014, i tot plegat posava en risc un sector, el cultural, que ocupa més de set-centes mil persones a tot el país. El país continuava amb molt de talent emergent però no hi havia recursos per desenvolupar-se i hi havia el perill real que es produís una fugida de talent.
Un grup d’empresaris van decidir constituir aquesta fundació privada, que té un patronat format pels fundadors i algunes empreses que hi aporten recursos i per un consell de mecenatge format en la seva gran majoria per petits i mitjans empresaris. Aquests marquen les línies d’actuació, i un equip que primer va dirigir Gemma Sendra i des del 2018 Maite Esteve és qui s’encarrega de portar a terme els projectes que venen establerts. El 22 d’octubre, la fundació va celebrar el seu desè aniversari amb la Nit de l’Empresa i la Cultura, en què es van atorgar els premis Impulsa que va rebre Brava Arts, la casa de la creativitat de la Costa Brava, de la Bisbal d’Empordà. I també es van premiar empreses com ara Seat i RCR, el despatx d’arquitectura d’Olot, entre d’altres.
Maite Esteve, llicenciada en dret i especialitzada en economia social i solidària i cooperatives i en direcció i gestió d’associacions i fundacions, és una dona que emana passió per la feina que fa. Ha treballat en grans despatxos, però també ha fet voluntariat. Quan es va trobar al capdavant de la fundació es va posar les piles i, a part de treballar per impulsar una nova llei del mecenatge i d’aconseguir reformes legislatives al Congrés dels Diputats, va començar a aixecar ponts entre l’empresa i la cultura, constituint-se com un lobby. Una de les accions que va impulsar és el programa Impulsa Cultura, una manera d’ajudar els empresaris del món cultural. Maite Esteve sempre explica que la funció és ajudar la gent a pescar, no pas donar-los el peix, i per això aquest programa reuneix formació sobre la gestió cultural i plans d’empresa, una base necessària per gestionar el talent, replicar-lo i fer-lo créixer.
Maite Esteve sempre defensa que Catalunya és un país amb molts de mecenes, però que legislativament no se’ls ha ajudat, més aviat al contrari. Ara veu amb una mica més d’optimisme el futur. El talent cultural continua emergent però hi ha més empreses culturals que són sostenibles per si mateixes i que poden lluitar contra la precarietat que ha dominat una part del sector durant molts anys. La tasca de la fundació, presidida per l’empresari Eloi Planes, continua donant fruits i posant en contacte dos mons que han funcionat massa anys en paral·lel i sense trobar-se. “I quan això passa, quan es troben, passen coses extraordinàries”, assegura Maite Esteve.