Articles

Cap al temporal

L'escó 136

Seguim en un escenari polític enrarit per la crisi. S’hi afegeixen la incògnita del finançament i la de la sentència del TC sobre l’Estatut. Els partits no tenen clar quina resposta s’acabarà imposant a aquests reptes. Esmolen eines. Capto al Parlament cinc moviments cap al temporal.

ICV es manifesta contra el govern. Els ecosocialistes comenten als passadissos que faran un desplegament important en la concentració diumenge contra la llei d’educació. La va aprovar el govern català del qual formen part. Hi aniran Joan Herrera, Jaume Bosch, Dolors Camats i Jordi Miralles, tres d’ells valors ecosocialistes en alça. No hi serà cap conseller ni director general per evitar que José Montilla els cessi. La situació recorda el tripartit de Pasqual Maragall.

I el president fa gestos cap a ICV. José Montilla sap que els pròxims dies la relació amb els ecosocialistes s’endurirà. Potser per endolcir-ho una mica, avui tracta amb delicadesa ICV. Sap que els ecosocialistes van cada cop més per lliure. El mateix que feia ERC l’anterior legislatura. En sortir d’una votació, Montilla s’acosta a Joan Boada i Dolors Camats per fer petar la xerrada. Comenten la recent assemblea d’ICV. Donen una curiosa imatge distesa.

Artur Mas i Oriol Pujol volen fer la pinça a José Montilla. Artur Mas pren la decisió de replantejar la manera d’enfocar les sessions de control. El líder de CiU es reservarà per a un paper més institucional. Oriol Pujol collarà més dialècticament Montilla. Entre tots dos faran una pinça. La decisió definitiva la pren Mas en plena sessió de control. Oriol Pujol truca pel telèfon del seu escó a Lluís Coromines, que està a la mesa, i aquest comunica a Ernest Benach el nou orador. Els estrategs del PSC, molt atents, desembarquen als passadissos tot just acabada d’estrenar la nova fórmula de debat.

Josep-Lluís Carod, revifat. ERC segueix immersa en el seu etern debat intern. Cal certificar avui que per primer cop aquesta legislatura apareix Carod visiblement content. No s’esllangueix pels racons. S’atura a parlar somrient amb Antoni Castells, per la críptica camisa negra que llueix el conseller. L’entorn de Joan Puigcercós està molt a l’aguait i detalla que Ernest Benach, el gran col·laborador de l’expresident d’ERC, no va assistir a la conferència de Carod dimarts. Va preferir acudir a la preestrena de la darrera pel·lícula de Ventura Pons, on va coincidir amb Puigcercós.

El finançament és el primer ‘round’, i imminent. Serà la primera resposta que hauran de donar els partits catalans. Tots es miren de reüll. Ho fan sobretot CiU i el PSC. Són els que marcaran les dues reaccions possibles. Francesc Homs ho debat amb Joaquim Nadal enmig dels passadissos. “M’admira la vostra confiança que hi haurà acord de finançament abans de Nadal”, li engega el convergent. El conseller rumia la resposta uns segons, i no dóna per fet res. “Ja és veurà. Això d’imminent ho diu Zapatero”. Extrema prudència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.