Articles

Catalunya: tot es mou poc, però es mou

Eleccions 07 (II)

Les eleccions municipals a Catalunya no han implicat canvis dràstics, però tot es mou una mica de manera significativa. El PSC, per exemple, ha aconseguit bons resultats a les grans ciutats. Els socialistes han mantingut Barcelona, han recuperat Tarragona, han aconseguit guanyar a Lleida amb majoria absoluta i han aguantat a Girona. Continuen sent el gran poder municipalista de Catalunya. El seu domini sobre les institucions del país és total. Però hi ha algunes dades també objectives que matisen l’eufòria. Sense comptar la davallada de quasi 200.000 vots per l’abstenció, el PSC perd també quasi dos punts en el suport electoral global i gas a tot el cinturó.

Pel que fa a CiU, Xavier Trias no ha aconseguit l’alcaldia de Barcelona, però la seva llista és l’única que ha pujat –i molt– a la capital. Els convergents perden la seva única gran ciutat –Tarragona– i també presència a les comarques de Ponent, però han donat un cop de força a la Catalunya central. A més, Convergència i Unió és l’única força política que puja en percentatge total. Els nacionalistes s’han quedat aquesta vegada amb una sensació més dolça que no pas agra.

Esquerra Republicana ha quedat tocada després del darrer pacte de govern. A Barcelona, Jordi Portabella, no només no ha pujat sinó que ha perdut un regidor. Els republicans es mantenen com a tercera força política municipal i augmenten el nombre de regidors, però han quedat lluny de les expectatives que s’havien marcat. A més, han perdut força a tot el cinturó i han retrocedit en algunes poblacions per la irrupció de la CUP, una alternativa independentista més radical.

Finalment, Iniciativa i el PP no han estat tampoc gaire afavorits pels resultats. El PP manté els set regidors a Barcelona, però en perd 67 a tot el país, malgrat haver-se presentat en molts municipis més. Iniciativa augmenta la representació municipal, però ha reculat en les ciutats grans i moltes de mitjanes, tot i que ha mantingut la històrica alcaldia del Prat. Ciutadans ha nascut als municipis convertida en un partit residual. Aquestes eleccions, doncs, han estat diferents perquè no han confirmat tendències que es consideraven previsiblement segures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.