Articles

Els criteris del ministre Solbes

El president del govern de l’Estat ho tindrà complicat si vol aprovar els pressupostos de l’any que ve amb el suport de Convergència i Unió i Esquerra Republicana.

José Luis Rodríguez Zapatero pot superar aquest tràmit només amb els vots dels diputats del PNB i alguns més del grup mixt. De fet, els socialistes ja han obert converses amb els nacionalistes bascos. Però, malgrat aquesta constatació, el PSOE haurà de convèncer els diputats del PSC. I ho haurà de fer demostrant que compleix el nou Estatut d’Autonomia, al qual el mateix Zapatero apel·la sovint.

Segons la disposició addicional tercera d’aquesta llei, “la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, s’ha d’equiparar a la participació del producte interior brut de Catalunya amb relació al producte interior brut de l’Estat per un període de set anys”. Aquest percentatge s’ha fixat en el 18,8 per cent. És a dir, l’Estatut intenta corregir el terrible desnivell que han patit les inversions en aquest país durant les darreres dues dècades.

El govern de Zapatero ja no va complir l’Estatut l’any passat, a parer de la Generalitat. A Madrid proclamen que sí que ho van fer. Aquesta discrepància s’entén considerant que els dos executius parteixen d’un sistema de còmput diferent.

L’Estat només territorialitza les inversions dels ministeris de Foment i de Medi Ambient. En aquests dos casos la inversió a Catalunya l’any passat va arribar gairebé el 18 per cent. Però la Generalitat reclama que s’hi incloguin tots els ministeris que inverteixen en infraestructures. Això redueix la inversió total al 13,9 per cent. El conseller d’Economia, Antoni Castells, ha defensat a Madrid aquest criteri, però el ministre Pedro Solbes discrepa del mètode i manté la mateixa posició que el seu govern va imposar l’any passat.

El PSOE pot aprovar els pressupostos del 2008 sense CiU i Esquerra, però no pot fer-ho sense el PSC. Ahir el president de la Generalitat va llançar un avís clar en aquest sentit. L’any passat els socialistes catalans van acceptar els comptes de l’Estat perquè es tractava del “primer any” d’aplicació de l’Estatut. Ara hauran de ser coherents i mantenir-se ferms en la discrepància.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.