Articles

Sense notícies del Prat

Editorial

L’altre dia es va reunir a Madrid la Comissió Mixta de Traspassos Estat-Generalitat. Els més optimistes havien previst que la part catalana aconseguiria concretar el traspàs dels tres aeroports més petits que apareixen al nou Estatut com a transferibles: Reus, Girona i Sabadell. No va ser així. La ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, havia garantit en l’anterior reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que el traspàs es faria efectiu després de l’estiu. Amb un punt d’ironia que es podia haver estalviat, la ministra va afirmar després de la trobada que l’estiu astronòmic “encara no ha acabat”. Una bona manera de deixar en evidència els representants del govern català.

El govern de l’Estat dilata aquesta decisió, malgrat que l’Estatut estableix aquesta competència sense cap ambigüitat, perquè es reserva la concessió com a penyora electoral. O potser, encara pitjor, podria esperar a fer-ne efectiu el traspàs dins una nova llei general que regularia el transport aeroportuari a tot l’Estat que no s’aprovaria fins a la pròxima legislatura. Sempre en el cas que guanyi el PSOE.

Mentre que ni tan sols s’ha abordat la situació dels tres aeroports més petits, pel que fa al Prat encara hi ha més incògnites. D’un costat, José Luis Rodríguez Zapatero no ha concretat encara la composició i l’equilibri de poders al nou consorci Estat-Generalitat que el president ha promès i que hauria de gestionar la infraestructura. Zapatero no ha aclarit en cap moment la demanda catalana pel que fa al paper “determinant” de la Generalitat en aquest consorci. El president del govern central s’ha limitat a fer declaracions de bones intencions genèriques que no han convençut ningú.

Tampoc la nova terminal Sud té més bona sort. En aquest cas és AENA qui ha de decidir a quina aliança de companyies aèries n’adjudicarà les instal·lacions. La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, manté el mateix silenci que el seu president. D’aquesta decisió dependrà que l’aeroport del Prat sigui un nus de comunicacions transoceàniques. Álvarez s’ha compromès a “escoltar” la part catalana. Però per ara només escolta. I així, sense cap decisió, passen els dies i els mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.