Articles

Una campanya excessiva (i productiva?)

La protesta s’ha escampat com una taca d’oli entre totes les instàncies empresarials. La patronal Foment del Treball, l’Associació de Constructors i Promotors d’Edificis de Barcelona, la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya i el Gremi de Construcció del Vallès han enviat cartes molt dures a la consellera de Treball en protesta pel mural que el seu departament ha enganxat a l’estació de metro de la plaça d’Espanya de Barcelona, just al punt per on passen milers dels visitants que acudeixen al saló Construmat. La Cambra de Comerç de Barcelona afirma també que comparteix totes les crítiques. Al mural es pot veure un dipòsit de cadàvers ple de treballadors víctimes d’accidents laborals.

En l’últim any han mort a Catalunya 140 persones mentre treballaven i prop de 1.300 han quedat ferides greus. El problema és realment alarmant. L’actual consellera de Treball, Mar Serna, ha pres la lluita contra la sinistralitat laboral com una de les seves prioritats. Amb aquesta intenció, ha augmentat el nombre d’inspectors que vetllen perquè empresaris i treballadors compleixin les mesures obligatòries de seguretat. Ningú l’hi pot recriminar. Més aviat al contrari. Tothom s’hi ha de sentir implicat i, en primer lloc, l’administració pública.

L’alarma raonable, però, no justifica mesures excessives. I el cartell de l’estació de la plaça d’Espanya és excessiu. Les campanyes dites d’impacte poden provocar rebuig i arribar a ser contraproduents. La patronal del sector argumenta que els clients que poden venir atrets per la qualitat del treball de les empreses catalanes se’n poden emportar una mala imatge. És cert. A qui pretén avisar el mural? Només als empresaris? Sobre ells ha de recaure exclusivament la responsabilitat d’evitar els accidents?

Construmat suposa per a la ciutat de Barcelona uns ingressos extraordinaris. No es tracta de rebutjar qualsevol element distorsionador d’aquest èxit si és necessari. Ni de bon tros. Però sí que cal evitar qualsevol desmesura gratuïta. Les organitzacions empresarials d’altres punts de l’Estat poden pensar que en qualsevol altre lloc no els amargaran l’estada. Ho ha pensat, això, el departament de Treball?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.