Articles

Alternativa nacionalista a Escòcia

El govern laborista britànic de Gordon Brown continua el seu camí cap a la desfeta electoral. La setmana passada, en una elecció local en un dels districtes més pobres del país, els laboristes van cedir un escó al Partit Nacionalista Escocès per 365 vots. L’escó perdut pertany a l’est de Glasgow, un dels districtes més pobres del Regne Unit, on l’esperança de vida per als homes és de 63 anys (la mateixa que a Bangla Desh) i on l’atur arriba oficialment al 10% –el doble de la mitjana britànica–, tot i que en realitat són més de la meitat els ciutadans que no tenen feina i reben subsidis estatals. L’est de Glasgow havia sigut un feu laborista durant els darrers 50 anys –a les eleccions del 2005 hi van guanyar per més de 13.000 vots– i la seva pèrdua no només significa un rebuig personal de Gordon Brown (escocès ell mateix), sinó també un remarcable avenç per als nacionalistes escocesos, que es perfilen com una alternativa de poder a mitjà termini.

Escòcia forma part del Regne Unit des de fa tres segles, però el sentiment nacionalista ha guanyat força i presència en els darrers anys. La derrota de la setmana passada a l’est de Glasgow és la tercera que pateixen els laboristes en unes eleccions locals des que van perdre l’alcaldia de Londres fa dos mesos a mans dels conservadors, que, encapçalats pel seu carismàtic líder David Cameron, es perfilen com els guanyadors de les eleccions generals previstes per al 2010.

A Escòcia, el beneficiari del retrocés laborista és el Partit Nacionalista Escocès, que encara és només una alternativa a mig o llarg termini, però que de moment ja s’ha consolidat amb la bona gestió de l’autogovern parcial que té Escòcia en àmbits com l’educació, la sanitat, la justícia i alguns impostos, mentre Londres continua tenint primacia en sectors com la defensa, l’energia o les relacions exteriors. Els nacionalistes escocesos i el seu líder, Alex Salmon, volen convocar un referèndum d’autodeterminació per al 2010, coincidint amb les eleccions generals. La seva recent victòria electoral sobre els laboristes confirma la qualitat del nacionalisme escocès com una opció política amb futur. L’estratègia de Salmon és convèncer els escocesos apostant per la competència. I ho està aconseguint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.