Articles

Vot de càstig i cisma PSOE-BNG

Eleccions a Galícia

No era l'abstenció dels gallecs desencantats el que havien de preveure Touriño i Quintana. Ni la crisi econòmica stricto sensu. Ha estat el vot de càstig, pur i rabiós, el que ha expulsat de la Xunta la desunida coalició de socialistes i nacionalistes. Per a molts votants, el PP ha estat simplement una eina útil per castigar-los. No pots mobilitzar tota una societat pel canvi i després no canviar, substancialment, res. Per això la participació de diumenge passat va ser tan alta i el vot en blanc va augmentar a les ciutats fins a l'1%. I per això el PP va obtenir 9.603 vots més dels que van sumar el PSdeG-PSOE i el BNG. La llei d’Hont els converteix en una majoria absoluta popular.

La patacada de Touriño de l'1-M torna el PSdeG-PSOE a les lluites internes i a la dependència de Ferraz. Però el pitjor és que el fracàs ha produït una reacció dels socialistes gallecs contra el BNG una mica exagerada. Culpen el Bloc del seu fracàs, sense gaire autocrítica i sense acceptar que l'única alternativa al PP a Galícia és aquest pacte PSOE-BNG. Tanmateix, en reneguen en uns termes que amenacen de desfer fins i tot els acords vigents dels governs de coalició a les principals ciutats gallegues. Imbuïts per les notícies de pacte a l'espanyola a Euskadi, ratifiquen els durs eslògans d'UPyD i el PP durant la campanya.

El Bloc també ha pagat l'1-M pel populisme de Quintana amb la gent gran i pel desgraciat míting d'Oia (Pontevedra), on va arengar un grup de jubilats sorpresos en una parada del seu viatge organitzat a Portugal. L'incombustible Xosé Manuel Beiras ha demanat la dimissió de tota la direcció del BNG i que la formació torni a la democràcia assembleària. És a dir, tornar enrere.

Mentrestant, Alberto Núñez Feijóo viu el moment. Es el baró regional de moda a Gènova, 13. L'espera una Xunta de Galícia en pau política, si és capaç de mantenir la pau social. El diàleg amb empreses i sindicats per afrontar la crisi serà imprescindible. I el gest d'oferir consens a l'oposició, també. La manera com derogui el decret d'ensenyament en gallec serà l'auguri de la seva moderació o la seva arrogància.

PER LLEGIR L'ORIGINAL EN GALLEC, CLIQUEU AQUÍ



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.