Articles

Finalment, el pla català per als cotxes

A la tres

El conseller Josep Huguet va anunciar ahir un pla català per estimular la compra de cotxes. Dilluns en sabrem els detalls, però sona bé, en tant que és més realista que el pla del govern central en el capítol d’ingressos i compensacions a l’administració catalana. No tenir recursos aguditza els sentits (especialment l’impuls recaptatori). Així, la Generalitat condiciona part del seu pla al pagament de les taxes per la compra i a l’impost de circulació. És una mesura pensada perquè “les finances no es trobin escanyades”, ja que la Generalitat té cedit la totalitat de l’impost de circulació i el 16% de l’IVA que s’aplica als cotxes. Els consellers Castells i Huguet porten una setmana sencera fent anar la calculadora. Cal anar de pressa. No podem quedar enrere del País Valencià o d’Aragó en les seves ofertes a la indústria de l’automoció i a la ciutadania si no volem perjudicar les concessionàries catalanes. Ni els compradors.

L’efecte immediat ha estat una caiguda en picat de les vendes al Principat,
mentre que al País Valencià no s’havien venut mai tants cotxes de cop. Aquests són els efectes de la promesa de Rodríguez Zapatero en el debat de política general: si bé la mesura és bona i esperada pel sector, el fet d’anunciar-la unilateralment és una irresponsabilitat. Però el president espanyol ens hi comença a tenir acostumats. Precisament per això, la Generalitat no pot trigar més a explicar i aplicar el seu propi pla. Ja fem tard! Encara un altre apunt: que dels plans de Zapatero i de la Generalitat se’n puguin beneficiar les motos i les furgonetes és una excel·lent notícia per a Catalunya. Aquí es fabriquen el 85% de les motos de tot l’Estat, i el suport a les furgonetes és directament ajudar a la competitivitat laboral. La majoria dels que condueixen furgonetes són autònoms o treballadors de pimes, que veuran així com se’ls ajuda a renovar la seva eina de treball.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.