I ara, també el 'Financial Times'
El diari Financial Times, en un article signat pel seu corresponsal a Madrid, alerta que l’Estat espanyol “difícilment pot permetre’s” donar tanta autonomia als seus governs “regionals” mentre “s’enfonsa en la recessió més profunda que es recorda”. El text aprofundeix en l’argument, denunciant que les “llengües i dialectes” i la “burocràcia” que “imposen” Catalunya, Euskadi i Galícia fan més difícil que hi hagi inversió estrangera a Espanya. “Ni Charles de Gaulle ni els seus successors no haurien tolerat mai que es promoguessin oficialment tantes llengües i dialectes a Espanya avui”, rebla el Financial Times, per acabar criticant les “ambaixades a l’ombra” de la Generalitat.
El diari econòmic falla en la seva visió de la situació política i econòmica catalana i, cosa que encara és més preocupant, se suma a la visió antiautonomista de la dreta liberal madrilenya i de part de l’esquerra progressista que, d’un temps ençà, qüestiona les polítiques d’immersió lingüística o de promoció del català de la Generalitat. És imperdonable que un diari com el Financial Times sigui tan poc curós en la seva informació, però el cert és que després del que també va publicar The Economist, potser hem d’assumir que, com a país, tenim un seriós problema de comunicació.
La imatge d’una Catalunya que perd posicions en tots els indicadors econòmics s’està imposant en els diaris de més influència internacional. I la idea que Espanya ha anat massa lluny en el procés de descentralització política, també. Els mitjans de comunicació més espanyolistes estan estenent una visió frívola de les necessitats de despesa de les comunitats autònomes, i en canvi no qüestionen l’excés de recursos que queda en mans d’una administració –la de l’Estat– que ha perdut bona part de les competències en prestacions socials, les que costen més diners. En una crisi com l’actual, que la població acabi donant la culpa de la situació al pretès malbaratament de la Generalitat és preocupant. Hi ha molta pedagogia a fer en les elits internacionals perquè no acabin creient-se la propaganda política d’aquells que ens volen mal des d’Espanya.