Articles

Ara la grip porcina ja no és porcina

Passa-ho!

S’enrecorda d’en Prince? Era un músic que es deia així, Prince, i que un bon dia va decidir que aquest nom no li feia el pes. Va substituir-lo per un signe desconegut fins llavors i, per tant, sense significat per a ningú, amb la qual cosa va aconseguir l’efecte contrari del desitjat, ja que, a falta de saber què coi volia dir allò, la gent el continuava anomenant Prince. Després d’aquest gran èxit, el paio va optar per corregir el tret i autobatejar-se com TAFKAP, sigles en anglès de L’Artista Abans Conegut com Prince. Quan va adonar-se que el nom era massa llarg, va acabar fent-se dir l’Artista, però tothom li continuava dient Prince.

Doncs bé, amb la grip abans anomenada porcina estem seguint un procés semblant.
Fa un parell de dies que ja no es diu porcina sinó grip nova. Pregunta: i quan muti, què? En direm grip més nova que la que abans era nova i que ara ja és antiga? Però per fer més divertida la cosa, resulta que l’OMS n’hi diu grip americana, als Estats Units la coneixen com a grip mexicana, el govern mexicà en diu virus de la influença porcina i l’Organització de Sanitat Animal influença nord-americana. Vaja, que menys Josep Ramon, aquest virus ja ha tingut pràcticament tots els noms possibles.

Aquesta humil columna vol col·laborar en aquesta febre pels eufemismes
fent dues humils propostes: 1. De cara a unificar noms, la grip hauria de dir-se allò. Per exemple: “Allò no ha causat cap mort a Espanya, mentre que allò altre –abans conegut com a grip comuna– en va causar 520 l’any 2005 i no vam posar-nos totes histèriques com hem fet ara”. I 2. Les mascaretes haurien de dir-se Michael Jackson: “Per protegir-me d’allò, m’he comprat un Michael Jackson i he fet com molts dels que entrevisten als aeroports tornant de Mèxic, m’he tapat la boca, però he deixat el nas fora, que és com protegeix més”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.