Articles

Salamanca. Passat i present

D'AVUI.cat

L'ajuntament de Salamanca, governat pel Partit Popular, ha rebutjat una moció presentada pel PSOE –únic partit de l'oposició– per retirar el títol d'alcalde d'honor a perpetuïtat que es va concedir el 1954 a Francisco Franco, a més de la Medalla d'Or de la Ciutat, atorgada el 1948, i el medalló que el dictador té a la plaça Major de la ciutat.

Els defensors de mantenir aquests honors al dictador consideren que els fets històrics no es poden canviar i que, agradi o no agradi, la història va ser la que va ser. No s'equivoquen en el fons de la qüestió. Evidentment, Franco va existir i va ser el que va ser i això no canviarà encara que li retirin un medalló a Salamanca o que aparquin l'estàtua eqüestre de Montjuïc al fons d'un magatzem municipal. Ni tant sols l'anul·lació del procés judicial a Lluís Companys canviaria res.

Però una cosa és el passat i una altra de molt diferent, el present. Una cosa és pretendre anular un títol d'alcalde honorífic amb caràcter retroactiu, intentar oblidar que l'any 1954 algú va decidir homenatjar el dictador, i una altra molt diferent és revocar, amb data del 2008, una decisió de fa més de mig segle.

Salamanca, un cop més –no oblidem els papers–, perd l'oportunitat de fer les paus no amb el seu passat, sinó amb el seu present. Els que volen mantenir els privilegis de Franco no viuen en el passat, viuen el present. I aquí és on hi ha el més preocupant de tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.