Articles

Zapatero i la reciprocitat pendent

Les eleccions basques i gallegues de diumenge passat han obert un nou escenari polític en aquells territoris, on en tots dos casos es produirà un canvi de govern: a Galícia en favor del PP i a Euskadi en favor dels socialistes del PSE. Però aquest sisme polític no només incidirà a Galícia –amb el desplaçament del bipartit PSdeG-BNG– i a Euskadi, on per primer cop serà investit un lehendakari socialista després de tres dècades de governs del PNB. A l’Estat, José Luis Rodríguez Zapatero perdrà molt probablement el suport dels socis nacionalistes bascos i gallecs amb què va engegar una legislatura que la crisi econòmica complica cada dia més.

Ara farà un any, Zapatero va tornar a derrotar el PP de Mariano Rajoy però no va aconseguir la majoria absoluta. L’antídot va ser el desplegament d’una política d’aliances de geometria variable que Zapatero pretén mantenir: ara pactant amb ERC, ICV i IU, ara buscant el suport de CiU, sense descartar el del PP, els vots del qual a Euskadi permetran que Patxi López sigui el nou lehendakari. Però els grups catalans estan fortament distanciats de Zapatero per distints motius, entre els quals la política anticrisi i, molt especialment, el bloqueig de la negociació del nou model de finançament.

El nou escenari al Congrés pot donar més paper a ERC, a ICV i a CiU. Però també al PSC. 25 dels diputats socialistes al Congrés són catalans. I és gràcies al PSC que Zapatero va poder superar Rajoy en les eleccions generals de fa un any. Pocs dies abans de les eleccions basques, José Montilla, que a més a més de líder del PSC és el president de la Generalitat, va tornar a garantir l’estabilitat a Zapatero en un escenari de greu crisi econòmica. Però també li va exigir “reciprocitat”. Aquesta exigència es va plasmar en les inversions d’infraestructures fixades per l’Estatut per al 2009 i el pla de Rodalies. Però el nou finançament continua bloquejat per la negativa del govern central a complir al 100% el model que fixa l’Estatut; i possiblement es podria retardar encara mesos. Zapatero té problemes a les Corts, però si no mou fitxa amb el finançament, tindrà també un gravíssim problema polític a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.