Articles

Mantenir un error evident

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha reaccionat iradament contra els anuncis del RACC que qüestionen obertament la decisió del seu departament –assumida per tot el govern– de reduir la velocitat màxima permesa fins a 80 quilòmetres per hora a tota l’àrea metropolitana de Barcelona. El RACC considera que la mesura no reduirà l’impacte contaminant del parc mòbil en el medi ambient i, seguint les conclusions de molts experts, recomana mesures molt menys efectistes. En realitat, els informes contraris a les conclusions a què ha arribat el govern han anat encadenant-se des que es va fer pública la restricció.

La majoria dels experts coincideixen que reduir la velocitat màxima no tindrà conseqüències sobre la qualitat de l’aire, perquè el factor que el malmet més són les frenades i les arrancades provocades pels embussos que es produeixen al llarg de quasi tot el dia al voltant de Barcelona. Malgrat les recomanacions i les protestes, el departament de Medi Ambient continua insistint en l’efecte miraculós que tindrà la decisió. Segons va proclamar dimecres el mateix conseller, en resposta a un anunci que el RACC havia publicat als principals diaris de Barcelona amb arguments concrets i contundents que avalen la seva posició, la mesura “permetrà estalviar 1.200 morts i 18.000 casos de mesures pulmonars a l’any”.

La projecció és, si més no, temerària. Perquè no hi ha cap unanimitat sobre els efectes miraculosos d’una restricció que –convé insistir-hi– la majoria dels analistes consideren efectista. Crida l’atenció tanta obstinació. Com també el to de la resposta del conseller, que ha titllat una entitat de prestigi com el RACC de “sindicat dels que van en cotxe”. ¿El sindicat de qui és Iniciativa? ¿Dels que consideren que la millor manera de protegir el medi és escarnir i reprimir la majoria de la població?

Fa l’efecte que aquesta mesura no deixa de ser una quota reivindicada per Iniciativa al conjunt del govern, que busca exclusivament satisfer els sectors més radicals que consideren que la millor manera de salvar el medi és acabar amb l’activitat humana. Les restriccions tenen sentit quan estan avalades per informes solvents i coincidents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.