Articles

La consulta del president Ibarretxe

El president del govern basc acaba de reafirmar-se en la intenció de convocar un referèndum sobiranista abans d’exhaurir la legislatura. Juan José Ibarretxe s’hi va comprometre quan va ser investit per primera vegada, l’any 2001, i ara ha reiterat la seva intenció, encara que no n’ha especificat les dates. La legislatura basca s’acaba el mes de març del 2009. Per tant, aquest és el temps de què disposa el lehendakari per concretar el seu compromís personal.

Juan José Ibarretxe podria evitar complir aquesta promesa electoral, que li suposarà un conflicte frontal amb l’Estat, apel·lant només a les condicions que ell mateix es va marcar. Quan el lehendakari va assumir el compromís de convocar una consulta popular va matisar que només es podria fer “en absència de violència”. En aquells moments afirmava amb una convicció absoluta que ETA hauria deixat les armes abans de concloure la legislatura. La realitat ha estat una altra. L’organització terrorista ha trencat l’alto el foc i, per tant, el referèndum es podria ajornar.

Però el lehendakari ha canviat d’opinió. I ara proclama que ETA no pot “gestionar” la seva agenda política. En realitat, Ibarretxe té raó. L’organització terrorista no ha de condicionar –i encara menys impedir– la concreció de fórmules polítiques que fins i tot podrien encarrilar un procés de pau definitiu. El problema és que sembla que aquesta intenció –que comparteixen tant Eusko Alkartasuna com Ezker Batua– tingui més com a objectiu evidenciar una discrepància política amb el president del PNB, Josu Jon Imaz, que constituir-se en una alternativa política útil.

Ibarretxe va quedar en evidència en la passada legislatura quan va portar al Congrés de Diputats un nou Estatut que el PSOE i el PP van rebutjar. La reacció del president basc va ser en aquella ocasió limitar-se a convocar eleccions. Aquella iniciativa comptava amb el suport del seu partit, però el mateix Imaz ha declarat ara públicament que no accepta cap consulta popular mentre hi hagi la distorsió del terrorisme etarra. Per tant, Ibarretxe pot acabar enfrontat al seu partit i les seves intencions poden quedar més en evidència encara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.