Articles

Ha guanyat el PP les eleccions?

Eleccions07(i VII)

Mariano Rajoy ho va proclamar amb entusiasme diumenge passat a la seu del Partit Popular flanquejat pels candidats a l’alcaldia de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, i a la presidència de la comunitat autònoma, Esperanza Aguirre, que havien revalidat i millorat els seus respectius resultats enfront dels socialistes. Segons el seu líder, el Partit Popular “ha guanyat les eleccions”. La dada és irrebatible. La principal força de l’oposició ha superat el PSOE per un marge estretíssim de vots. Però, a partir d’aquest fet objectiu, les conclusions que se’n derivin poden ser errònies del tot. Els dirigents del PP consideren que, si el PSOE va guanyar les eleccions municipals del 2003 i després José Luis Rodríguez Zapatero va derrotar Mariano Rajoy a les generals, ara el procés hauria de ser exactament el mateix però a la inversa.

Fals empirisme. Mariano Rajoy havia volgut plantejar aquestes eleccions municipals i autonòmiques com unes primàries. Però, per molta voluntat que hi posi, els resultats només serveixen per a aquesta convocatòria i no són necessàriament extrapolables. El PP pot haver guanyat ara de poc i perdre fins i tot de molt a les pròximes generals. Tot i que a Rajoy no li agradi sentir-ho, els resultats en molts municipis i comunitats autònomes poden haver obeït en gran mesura al carisma del candidat.

És cert que el PP ha convertit Madrid i la seva comunitat autònoma en feus inexpugnables. Però també ho és que els populars han perdut els reptes que s’havien plantejat a Navarra –comunitat que havien convertit en un símbol gairebé màrtir– i a les Balears. S’equivoca Rajoy –com ja es va equivocar José María Aznar en les darreres eleccions que va guanyar Felipe González– si pren la part pel tot i considera que els resultats a Madrid condicionen els de la resta de l’Estat.

Els populars només han guanyat aquestes eleccions. I encara l’afirmació admet matisos. Perquè, en realitat, ha estat el PSOE qui les ha guanyades de llarg si sumem als seus vots els d’Izquierda Unida, CiU, el PNB, Esquerra Republicana... És a dir, els de tots els partits que el PP s’ha passat la legislatura criticant, denigrant i estigmatitzant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.