Articles

Els blocs electorals als telenotícies

En aquesta campanya electoral que comença la setmana que ve, TV3 i Catalunya Ràdio no hauran de regir la seva informació política seguint els anomenats blocs electorals. Així ho va establir en la seva primera reunió el nou consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que va anunciar la mesura com la “supressió total” d’un règim informatiu que restringeix la llibertat dels periodistes a l’hora de prioritzar les notícies polítiques. Els blocs que han funcionat fins ara establien l’ordre i la quantitat de temps que haurien de dedicar a cada partit amb representació parlamentària, seguint un cert criteri de proporcionalitat.

Els professionals dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio es queixen que, tot i la mesura anunciada per la nova direcció de la Corporació, continuaran havent d’anivellar la informació que donin dels partits. Efectivament, a partir d’ara, hauran de seguir un barem que s’ajusta a criteris de representació política i equilibrar la presència dels partits al final de la campanya. Els periodistes creuen que aquest sistema continua sent injust perquè coarta la seva feina. Així que no està gens clar encara si, en aquesta campanya, ens estalviarem les farragoses introduccions dels presentadors dels telenotícies, que ens recorden cada dia la seva protesta.

La creixent desafecció de la ciutadania envers la política ens hauria de fer pensar què estem fent malament –polítics i periodistes que aboquem els ciutadans a desinteressar-se per la cosa pública–. La rigidesa dels blocs electorals fa que els espectadors optin per fer zàping cada vegada que veuen un polític treure el cap per la pantalla. Els partits haurien de ser conscients que com més lliguen de mans la decisió periodística a l’hora de valorar les notícies, més previsible i falsa apareix la informació. D’aquest manera, els espectadors abandonen les cadenes públiques i acaben informant-se en les privades, que no estan subjectes a cap mandat de la Junta Electoral. Igualment, els periodistes estan potser exagerant la queixa per les interferències polítiques que reben durant la campanya i, en canvi, haurien de plantar-se més sovint per les imposicions de la classe política en la informació durant tota la legislatura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.