Articles

Generalíssim. Cap d'estat birmà

De tu a tu

Quan ja no s’estila gaire, tu encara presumeixes de casar els galons amb la política. Alguns dels teus èxits resulten familiars en les nostres latituds: quatre dècades de dictadura, mà de ferro, empait de minories, dissidents entre barrots...

Diuen que el teu rostre opac, Than Shwe, amaga una personalitat òrfena d’humor, justa només en el sentit intel·lectual i aficionada a matar d’avorriment –fins que les protestes t’han portat a abanderar la mort física–. El teu Consell d’Estat per a la Pau i el Desenvolupament s’ha lucrat amb el tràfic de drogues i de gemmes precioses, i ha enfonsat de passada el país en la rapinya ecològica. Ara has fet un pas endavant, enviant els soldats a assaltar monestirs, saquejar els tresors i esmicolar les imatges dels budes. Has aconseguit que la postal més coneguda del teu paradís tropical sigui la d’unes sandàlies abandonades en un bassal de sang.

No és que no t’agradi el canvi: tu has mudat la capital, has retocat els noms de les ciutats i has rebatejat Birmània com a Myanmar. El teu predecessor, el general Ne Win, era un numeròleg destacat, que adorava el 9 i que va adaptar els horaris i els bitllets de banc a aquest dígit. Tu t’envoltes d’astròlegs i, reclòs en el teu luxe hermètic, ara t’adones amb horror que l’únic recanvi que vol el poble és el del teu govern despòtic. La foto no t’agrada, i ja no la pots disfressar. Així que liquides el fotògraf i t’esforces a suprimir la realitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.