Articles

Borsa amb rècord, en positiu

Ahir l’Íbex-35 va viure la pujada més gran de la seva història, del 6,9%. També les altres borses occidentals van tancar amb pujades similars. En el cas espanyol és un rècord, en positiu, que contrasta, gairebé en exactes proporcions, amb la xifra negativa de fa dos dies. La bona evolució de Wall Street i els índexs asiàtics, la millora de la confiança empresarial alemanya i les dades del creixement xinès van permetre redreçar els mercats. Una altra bona notícia que va empènyer els mercats mundials va ser el principi d’acord a què van arribar la Casa Blanca i el Congrés nord-americà, dominat pels demòcrates, per posar en marxa al juny un paquet de mesures per estimular l’economia del país.

Les famílies americanes rebran fins a un màxim d’uns 800 euros, segons el pla de devolució d’impostos que ha impulsat Bush. El total del paquet de mesures anunciades equival a l’1% del PIB del país. Una aposta arriscada, però que avui ha tingut el seu efecte. Acompanyada també d’una declaració de principis del Fons Monetari Internacional. Tot i que l’FMI preveu algunes turbulències, també apunta que encara tenim anys de creixement al davant. Previsions optimistes, destinades a encomanar aquests bons auguris als parquets internacionals.

Els alt i baixos de la borsa dels últims dies són conseqüència de la crisi de les anomenades hipoteques subprime dels Estats Units. Aquests dies comença a haver-hi dades concretes sobre el seu impacte en l’economia real i –tot i que encara ens falta informació— fins ara els bancs se n’han sortit prou bé. Una prova d’això són els augments en els beneficis que anem coneixent aquests dies a la banca europea. Avui mateix publiquem que el Banc de Sabadell i el BBVA van tancar l’any amb beneficis a l’entorn d’un 30-40% més que l’any anterior. Aquestes són dades que la borsa hauria de tenir en compte per evitar els terratrèmols dels últims dies. El nerviosisme i el pànic neixen de la incertesa, però les borses haurien de prendre nota de les dades objectives que ens ofereixen els bancs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.