Articles

Ascó: ocultació i negligència

Els equips de neteja de la central nuclear d’Ascó I ja han trobat unes 300 partícules sòlides radioactives de baixa intensitat a l’exterior de les instal·lacions. I les investigacions continuen. Ahir es va conèixer que el vent va transportar també partícules radioactives d’Ascó fins al riu Ebre. Malgrat que les autoritats insisteixen que no hi ha motius d’alarma, la població comença a preocupar-se davant els continuats intents de les autoritats d’amagar la situació. Com més en sabem, més tenim la sensació que s’ha volgut ocultar part del risc que han patit els veïns de la comarca i els alumnes dels instituts de Girona, Torroella i altres poblacions, que havien visitat les instal·lacions de la central nuclear.

Notícia rere notícia tot indica que hi ha hagut, en alguns casos, la voluntat específica d’amagar l’abast real de la fuita radioactiva. La mateixa central ha reconegut els seus errors, entre ells la falta de transparència. Per això fa una setmana van destituir el director i el cap de protecció radiològica de la planta. Ara la fiscalia de Tarragona ha decidit obrir diligències. La sanció econòmica a què es podrien enfrontar els responsables de la central per incompliments arriba fins als 30 milions d’euros. Davant del que s’està convertint en una bola de neu informativa, el Consell de Seguretat Nuclear ha decidit prendre notes dels detalls de la fuita d’Ascó I, que, a més de servir per exigir millores en aquesta central, també s’enviaran a la resta de centrals nuclears espanyoles. Així el cas d’Ascó I ajudarà a revisar les centrals de tot l’Estat.

Els errors de comunicació han sigut –i continuen sent– molts i greus, i encara més tractant-se d’una matèria tan sensible. Tot va començar per una denúncia de Greenpeace que, posteriorment, ha anat seguida d’investigacions dels mitjans de comunicació. La sensació és que des de la central intenten amagar tot el que saben i, després de diversos episodis d’ocultació, han aconseguit que la població no es fiï de les seves contínues crides a la calma. Els ciutadans tenim dret a reivindicar molta més seguretat, més vigilància i, sobretot, més transparència en allò que afecta la nostra salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.