Articles

La 'Catalonia' d'Orwell

D'AVUI.cat

Els actors Kevin Spacey i Colin Firth protagonitzaran una nova adaptació cinematogràfica de la crònica Homenatge a Catalunya, recull de les vivències de George Orwell durant la Guerra Civil espanyola. La història d'Orwell, combatent al front d'Aragó enrolat a les milícies del POUM –marxistes no estalinistes– i testimoni de primera mà dels Fets de Maig del 1937 ja va ser adaptada al cinema el 1994, a Tierra y libertad, en versió lliure de Ken Loach.

La nova pel·lícula, que es començarà a rodar l'any vinent
, durà per títol un senzill Catalonia. La iniciativa de titular així la pel·lícula pot ser bona per internacionalitzar el nom d'aquest país, però haurem d'acceptar prèviament que, amb tota probabilitat, la imatge que donarà la pel·lícula de Catalunya no serà gaire diferent de la que dóna el llibre, és a dir, Catalunya és poca cosa més que el territori al voltant de Barcelona, amb la curiositat local que la gent parla català quan no parla castellà perquè no parla ni francès ni anglès i on hi ha el vici de beure en porró, estri considerat com a poc higiènic per a l'autor de Mil nou-cents vuitanta-quatre. I para de comptar. La bona notícia és que al llibre tampoc no hi ha ni flamenc ni toros.

Orwell va fer la guerra al front d'Aragó
i si es va trobar penjat a dalt d'un mirador del Teatre Poliorama al maig del 37 va ser perquè, certament, tenia un do per a trobar-se en llocs equivocats en moments inoportuns. I encara va estar de sort, perquè durant la purga següent hi podria haver deixat la vida com molts dels seus companys de files, començant per Andreu Nin.

En tot cas, cal refredar les il·lusions
que el film podria generar des d'una òptica nacionalista catalana. Orwell va venir a Barcelona per combatre el feixisme a la Guerra d'Espanya. Francament, que la crònica on recull les vivències d'aquell temps les titulés Homenatge a Catalunya sempre serà tot un misteri.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.