Opinió

l'anàlisi

Prevenir l'esquizofrènia?

Des de fa poc temps, a Catalunya hem iniciat un camí molt interessant i innovador que es dirigeix decididament cap a la prevenció en l'àmbit de la salut mental. A partir d'un diagnòstic precoç i d'una intervenció precoç i multidisciplinària es vol prevenir la cronicitat i disminuir els efectes dels trastorns psicòtics, com per exemple l'esquizofrènia. Aquest pas endavant s'articula entorn el programa d'atenció específica als trastorns psicòtics incipients, que emana del pla director de salut mental i addiccions aprovat per la Generalitat l'any 2006.

L'evolució de la salut mental i la seva transformació iniciada ara fa uns deu anys, ha permès fer un salt qualitatiu endavant molt important per integrar la salut mental en el conjunt del mapa sanitari, millorant progressivament la quantitat i la qualitat de recursos d'intervenció. El pla de salut mental, i més concretament el programa d'atenció específica als trastorns psicòtics incipients, representa un avenç històric perquè canvia la manera tradicional de treballar dels professionals de la salut mental i col·loca el pacient i les seves necessitats individuals en l'eix de la intervenció. La resposta de l'equip del programa de psicosi incipient a una demanda d'atenció és ràpida, d'entre 24 i 72 hores. El projecte d'intervenció que es genera tindrà com a referència les necessitats de l'usuari i la seva situació clínica, i podran intervenir diversos professionals de l'entorn social, laboral i educatiu que estiguin en el territori, per promoure, entre tots, de manera, integrada un procés assistencial únic.

Què es pretén? Prevenir la cronicitat del trastorn psicòtic i disminuir-ne els efectes a partir d'un diagnòstic precoç i d'una intervenció ràpida, més directa i més multidisciplinària. El diagnòstic precoç s'aconsegueix situant la població diana del programa en els jovent de 14 a 35 anys, perquè és en aquesta etapa quan, amb més freqüència, es comencen a donar els primers indicis que assenyalarien el desenvolupament d'un trastorn psicòtic. L'experiència en altres països, sobretot anglosaxons, demostra que els que han participat en aquest tipus de programes tenen una afectació més baixa del trastorn; es donen més recursos a l'afectat i la família per afrontar-la, i s'afavoreix la inserció social, familiar i laboral.

Per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental cal fer-se ressò del canvi substancial que suposen programes com ara el d'atenció específica als trastorns psicòtics incipients i els treballs d'investigació que l'acompanyen, amb l'objectiu últim de millorar l'atenció i el tractament de les persones amb malaltia mental.

(*) A més de psiquiatre, Joan Franch és cap de l'àrea assistencial i comunitària de l'Institut Pere Mata i coordinador del programa d'atenció específica als trastorns psicòtics a la regió sanitària de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.