Articles

Trossos

Merkel

Encara ressonen les paraules d'Angela Merkel proclamant el fracàs del model multicultural: és a dir, el model de societats fragmentades per cultures que viuen l'una al costat de l'altra sense fils compartits que les vertebrin. No és la primera que ho diu. També ho havien dit en el seu moment veus socialdemòcrates. Però el més interessant és que a l'hora de parlar d'aquests fils vertebradors, Merkel ha parlat explícitament de la llengua.

Llengua

Ha dit Merkel que una part del problema és que sectors dels immigrants que arriben a Alemanya no aprenen l'alemany. I per tant, esdevenen bombolles impermeables en relació amb el conjunt de la societat. La llengua és un factor vertebrador dels territoris. Compartir una llengua, encara que sigui com a llengua franca, tot i mantenir el coneixement de la llengua d'origen, és imprescindible per vertebrar una societat. Compartir una llengua i unes lleis per a tothom.

Nosaltres

Parlant de Catalunya –mai parlant d'Espanya!– hi ha qui diu que no pot ser obligatori aprendre i compartir la llengua del territori. Que això va contra els drets individuals. Que les llengües no es poden imposar. Merkel pensa exactament al contrari. Que la cohesió social exigeix que tothom conegui obligatòriament la llengua de la plaça pública. I que no existeix el dret individual a quedar-se al marge d'això. Si val per l'alemany, val pel català. O aquí estan parlant d'una altra cosa?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.