Articles

viure sense tu

Relat i relators

Sense relat, l'acció política no passa de ser un pur servei gestor faltat d'intenció

El que importa és el relat. Convé que n'hi hagi. Perquè sense relat l'acció política no passa de ser un pur servei gestor. Tan eficaç com es vulgui, però faltat d'intenció i sentit transcendent.

Per això darrerament només sentim a parlar de relat. Al llibre de balanç del govern d'entesa, que van lliurar el dia que el president Montilla convocava eleccions, tot són referències al relat. Cada obra o fita assolida té un perquè.

Amb la remodelació del govern espanyol Zapatero ha anat a buscar dos dels millors relators de la vella guàrdia del PSOE: Alfredo Pérez Rubalcaba i Ramon Jáuregui. Ells bastiran el relat? O l'adequaran a allò que es vagin trobant? De fet el relat a vegades pot ser sintètic com un titular: “Austeritat, reformes i cohesió”. Un haiku. O pot ser més complex, que fins costi d'explicar: com la pèrdua de confiança de la ministra de Cultura en Ignasi Guardans. Teatre del no.

Avui que a Vila-seca se celebra el romiatge i festa de sant Bernat Calbó, que va ser abat de Santes Creus, jurista i amic del rei Jaume I, em passa pel cap que el Llibre dels fets és la millor mostra de relat. És segur que no va decebre la intenció del protagonista, de transcendir al seu temps. El desig de passar a la història del rei. Qui millor que ell mateix per explicar, per bé que quaranta anys després, les conquestes, la ideologia, i la imatge que volia donar?

“La fe sense les obres és morta”, diu Jaume I, però en tota crònica, en tot relat, hi ha interpretació. I m'atreviria a dir que fins i tot un punt de mentida. Modesta si voleu.

El poeta Pere Rovira apunta que “una mentida ben treballada estèticament ens situa davant un poeta de la conversa”. Potser no cal que les coses passin. Amb una bona dosi de versemblança ja n'hi ha prou. Amb els mitjans de comunicació construint una altra realitat, aquella on situen el focus, i amb un relat ben bastit, es pot fer progressar els ciutadans cap a la gran il·lusió.

Només cal que les partides no executades figurin als pressupostos de l'any vinent: el veritable relat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.