Articles

L'escaire

La realitat irreal

Fa uns dies l'alcalde de Valladolid va fer parlar perquè va insinuar algunes obscenitats en relació amb la nova ministra de Sanitat. Vam lamentar aquelles grolleries però ens va agradar saber que a Valladolid tenen un alcalde amb un nom tan sonor com Javier León de la Riva. A València hi ha una senyora que és consellera de Justícia i portaveu de la Generalitat, que es diu Paula Sánchez de León. Un altre nom esplèndid. Quina eufonia espanyola, quina musicalitat i a la vegada quina elegància.

Quants lleons! Cal dir de quin partit són? Oi que se suposa només de sentir aquests noms? El cas és que Paula Sánchez de León ha adreçat una carta a la secretària del govern de la Generalitat catalana, Laia Bonet –socialista i catalana, bé prou que es veu– per recordar-li que els Països Catalans no existeixen i que, per tant, la Generalitat actuï en conseqüència. A la carta, Sánchez de León parla de “la realitat inexistent, irreal i inconstitucional dels Països Catalans”.

Examinem els tres adjectius. El primer és “inexistent”. És un plantejament acceptable si ens situem en el dubte sistemàtic. Els Països Catalans potser s'han diluït en aquestes boires, en la mateixa proporció que és incerta l'existència de Paula Sánchez de León. El més interessant dels adjectius, però, és el segon: la realitat irreal. Sembla el títol de l'assaig d'un filòsof francès. El substantiu neutralitza l'adjectiu i viceversa. Si la realitat és irreal, pleguem veles.

El tercer adjectiu és l'únic que l'encerta. En efecte, els Països Catalans són inconstitucionals segons la Constitució espanyola vigent, del 1978. Però resulta que els Països Catalans existien molt abans i existiran força després que aquesta constitució hagi estat derogada. O sigui que la inconstitucionalitat és un accident temporal irrellevant, que només pot preocupar els Sánchez de León i els León de la Riva, i tots els lleons i tots els Sánchez del PP. Els Països Catalans, amics, són fets de la mateixa matèria que els somnis, per dir-ho com Shakespeare o com l'anunci de l'Alfa Romeo Giulietta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.