Opinió

Cognoms

A mi m'hauria agradat (encara m'agradaria ara) que els meus fills portessin el meu cognom en primer lloc. M'hauria agradat molt i recordo perfectament que, tot i que el seu pare és una persona sensible i educada en valors progressistes, quan aquest desig va ser motiu de debat, aquest va ser estèril i frustrant.

Si és un fet natural i assumit per tothom que pare i mare tenen de manera, més o menys similar, ascendència sobre els fills, que això es traslladi al registre civil hauria de deixar de sorprendre'ns. És injust, tot i que és normal, per usual i habitual a hores d'ara, que la primacia en la transmissió dels cognoms sigui encara el patern. I el fet que s'hagi d'iniciar una tasca combativa amb aquella sensació de protagonitzar una guerra perpètua que va a contracorrent donant explicacions a favor que aquesta variació de la norma s'apliqui, desgasta i avorreix fins al punt de valorar, quan et toca a tu, si és aquí i és per això a on has de canalitzar les teves energies.

Que novament les supremacies masculines siguin inqüestionables per tradició és una idea estúpida i carrinclona que hauria d'estar, en una societat moderna i pretesament igualitària, superada. Els arguments a favor de l'equitat en aquest tema són evidents: si a tots ens sembla correcte i just que ens quedin lluny els dies en què el passaport o els comptes corrents necessitaven el permís del marit per expedir-se, o que les senyores musulmanes estiguin de manera evident i per múltiples raons tradicionals (diguin el que diguin) en inferioritats de drets davant els senyors musulmans, igual d'injust i de masclista ens hauria de semblar que aquesta tradició de l'ordre dels cognoms sigui encara ara la norma.

És una pena que en lloc de plantejar-se aquesta qüestió com un fet que s'ajusta a la realitat algú pensi que es tracta d'una pèrdua i comporti un enfrontament irreal entre els dos progenitors.

I què volen que els digui, a mi em deixa més tranquil·la pensar que a casa meva és l'ordre alfabètic i no la tradició (que sempre em fa més por) el que predetermina que es mantingui l'actual ordre dels cognoms dels meus fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.