Opinió

Filosofia? Per molts d'anys!

A vegades quedem estordits. Per exemple, ben segur que admirem la força actual de les xarxes socials a internet: potser seran decisives per al 28-N, com ja ho han estat en les eleccions a d'altres països; també alteren certes relacions familiars i sentimentals; i, fins i tot, força adolescents hi dediquen hores a dojo. Enmig de tanta angoixa, els prego que recordem plegats el Dia Mundial de la Filosofia.

La Unesco (unesco.org) el va fixar enguany per al 18 de novembre: l'anomena escola de llibertat. La data ve fixada per la data de la injusta mort de Sòcrates, el tercer dijous de novembre del 399 aC, a la seva Atenes. En Manel Cruz recordava fa poc Horkheimer: “El menyspreu per la teoria és l'inici del cinisme en la pràctica”. Des d'El País advertia que, sense la filosofia, ni s'entén el present ni sabrem com construir un futur que valgui la pena de ser viscut.

La filosofia és viva. Fins i tot el pobre Ibra, qualificant repetidament de filòsof en Pep Guardiola, volia menystenir-lo com qui, per la seva xerrameca buida, fa perdre el temps. Potser ni s'ha assabentat que ara ja és un guru del lideratge, que sembla haver abduït tothom. Coses de la vida! Sorprenen més d'un també certs llibres de moda com Los Simpson y la filosofía (Irvin) o La filosofía de Lost (Kaye), on es tracta l'ètica de l'amistat en els malaguanyats d'aquesta mítica sèrie.

La Unesco insisteix que, sense educació en filosofia, no hi ha llibertat. Mentrestant, aquí, alguns desaprensius segueixen capficats a arraconar-la a l'escola. Caldria un aixecament popular en favor del pensament lliure i la reflexió. S'imaginen què significaran aviat ciutadania, ètica o raó en mans de polítics i administradors de pensament anèmic? Alguns voldrien acabar de matar aquest “pensament dèbil” (en expressió de Vattimo), però sempre necessari.

Encara no fa un any que les facultats de filosofia del país es van adreçar, convençudes, al conseller: “Ha estat sempre una disciplina bàsica al llarg de la història de la nostra cultura”, li escrivien, i “fonamental per tal d'ajudar a pensar [...] el desenvolupament de les ciències i del coneixement”. Varen concloure que “una societat que menysté la filosofia és una societat que tendeix a la incultura”. Avisats estem!, però queda algú amb coratge en aquest nostre petit país?

Els professionals fem el que podem: el dia 17 es van atorgar els reconeixements nacionals de fotofilosofia a la UB; a Girona, la Càtedra Ferrater Mora, de la UdG, dóna veu a filòsofs i estudiants; poc després, instituts de l'Alt Empordà reuneixen els nostres alumnes sènior per a una jornada amb programa i convidat de luxe a Castelló d'Empúries. Som arreu i lluitem per fer molt bé les classes, formar-nos i també incorporar les aplicacions del Web 2.0. Volem mantenir encesa la flama de la reflexió, però necessitem que els intel·lectuals i opinion makers que queden ens ajudeu més.

Diu Epicur que “ningú pel fet de ser jove no dubti a filosofar, ni per haver arribat a la vellesa no es cansi de filosofar”. Tinguem-ho present: filosofem i fem-ne difusió entre el jovent. Ho vaig poder suggerir fa no-res a una reunió del Pla Estratègic de Cultura de Girona. Sense reflexió, on aniríem i com ens podríem entendre?

Per molts d'anys, filosofia!

Professor de filosofia a l'Institut Illa de Rodes (Roses) / [email protected]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.