Articles

L'escaire

Tristos i enganyats

Resultava commovedora, en la nit electoral de TV3, la insistència de Joan Ridao a dir que una bona part de l'electorat d'ERC s'havia quedat a casa i d'aquí el mal resultat que havia obtingut el partit. Ridao argumentava aquesta idea absurda amb uns estudis d'opinió elaborats abans de la jornada electoral. És a dir, no solament s'enganyava, sinó que pretenia fonamentar estadísticament l'error. Lamentable.

Era d'una evidència plena que hi havia hagut una translació de vot republicà del 2003 i del 2006, d'una banda cap a CiU i de l'altra cap a les formacions de Laporta i Carretero. Però Ridao no ho volia admetre. Tot i l'increment de la participació, insistia que els seus votants s'havien quedat a casa. No hi ha pitjor cec que el que no hi vol veure.

Abans-d'ahir, llegint en aquest diari les opinions de diversos polítics republicans sobre la desfeta, vèiem una altra versió d'aquesta bena als ulls. Una bona part dels mals d'ERC vénen del gran error del 2006 de refer el tripartit en comptes de pactar amb CiU. La seva situació actual seria força més alegre si s'hagués concretat aquest pacte i no pas aquell. Però això, durant quatre anys, ha estat un tabú a ERC, una perillosa desviació de l'ortodòxia puigcercosiana. I es veu que encara ho és. Però ara ja és massa tard perquè els caigui la bena dels ulls. El mal ja és fet. Uns altres que també viuen tristos i enganyats: el PSOE de Ferraz. Han insistit també amb tenacitat en un altre error: els resultats de les eleccions catalanes no són cap premonició de les espanyoles del 2012.

És fàcil treure arguments, fins i tot amb aparença d'intel·ligents, per reforçar aquesta idea. Però ja s'ho trobaran. Més els valdria escoltar el cor que no pas la raó. Quan s'adonin que el que ha passat a Catalunya el 2010 era un avís del que passarà a Espanya el 2012 ja serà massa tard. Poden viure un any i mig enganyats, entre ingènues i confuses esperances, però els caurà a sobre la pedregada. Llavors encara sortirà algú a dir que no, que no hi tenia res a veure el resultat d'aquelles eleccions catalanes...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.