NOMS PROPIS

XAVI TORRES

Modalitats del 5 a 0

1. Betis

Contra els sevillans va arribar el setè partit amb cinc gols fets per l'equip de Pep, el manetes, (i no comptem el 0-8 a Almeria). El de dimecres de copa, però, és un 5 a 0 diferent. Ahir, com avui, els jugadors del Betis estaran fotuts per la derrota, però la primera hora que van fer al Camp Nou ben segur que farà pensar Pep Guardiola. Després en parlarem... El líder de segona A va tutejar el primer classificat de primera amb les formes d'un equip gran, anant a buscar-lo a dalt i xutant més contra la porteria blaugrana que cap altre equip que aquesta temporada hagi passat pel Camp Nou. El Betis no té Messi i per això no va marcar. I el Barça, sí. I per això va guanyar. I per això l'argentí va rebre la Pilota d'Or, perquè simplement és el millor.

2. Real Madrid

L'equip del millor entrenador del món també va encaixar un 5 a 0 a l'estadi, però ni va ser valent per pressionar a l'àrea contrària, ni va posar en perill la porteria de Valdés, ni va fer dues passades seguides en noranta minuts ni, no cal dir-ho, va rebre els «olés» dels seus aficionats desplaçats a Barcelona mentre els seus jugadors feien córrer els futbolistes del Barça. Tot això va passar dimecres. És veritat que el resultat és el mateix, però uns van demostrar estar espantats i els altres van ser coherents amb els seus plantejaments habituals. El problema per a uns i per als altres és que els partits que juga el Barça duren noranta minuts (de fet, alguns més) i, sobretot, al mateix ritme, a la mateixa intensitat, tractant el minut 87 igual que el 3. Córrer darrere la pilota que mouen els petits és molt dur, però suportable si el resultat és ajustat. Dimecres tot va caure pel pes de l'esgotament mental just quan Messi va fer el segon. Era el minut 60. L'esgotament al cap dels jugadors del Madrid va començar en la prèvia, quan tots plegats van recordar el 2-0 i el 2-6 de fa dues temporades i l'1-0 i el 0-2 de la passada. Aquest Barça és meravellós... per no enfrontar-t'hi!

3. Guardiola

Per l'entrenador del Barcelona, segur, el partit de dimecres no ha partit estat un qualsevol. En els seus tres anys mai s'havia trobat una situació similar amb fins a sis jugadors rivals pressionant la sortida de la pilota gairebé trepitjant l'àrea de Pinto. El porter andalús i Piqué es van veure obligats a rebutjar fins a cinc vegades la pilota sense sentit, un autèntic sacrilegi a Can Barça en aquests temps. A Xavi, fins i tot li van robar una pilota a l'interior de la pròpia àrea gran! Sergio no va intervenir i l'equip es va allargar tant que les ocasions se succeïen a les dues porteries. Guardiola té nous reptes per resoldre. Segur que ja hi ha pensat. Ell, i els seus col·laboradors. I també com evitar episodis com els d'Alves i Piqué. La competició tensa determinats moments, però mai es poden resoldre d'aquesta manera. Tothom, absolutament tothom, ha de prendre exemple de Xavi i Iniesta que, en la seva setmana més complicada, han tornat a demostrar la seva generositat cap a les persones (Messi) i cap a l'equip (una assistència de cada un en el partit contra el Betis). Aquest és el camí...