Articles

AMB ACCENT

I si comencem a decidir?

Només un 0,1% dels immigrants extracomunitaris podran votar en
les municipals

Ahir al migdia a Òmnium, a la seu nacional, la gent de Barcelona Decideix va presentar en un acte a la premsa el primer grup d'un munt de personalitats del món de la cultura, l'espectacle i la intel·lectualitat del país que ha decidit donar suport a la consulta.

Hi eren, entre d'altres, escriptors com el Premi d'Honor Jaume Cabré, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, l'empresari Justo Molinero, l'actriu Anna Sahún, la cantant Núria Feliu, l'activista Arcadi Oliveres, el filòsof Josep M. Terricabras, i la il·lustradora Pilarín Bayés. Reconec que hi vaig trobar a faltar allò que eufemísticament anomenem nous catalans, i jo en diria catalans sense tots els drets, encara. I segurament no hi eren perquè, en situar-los encara pel que fa als seus drets com a ciutadans de segona fila volguda, no són encara ni mediàtics, ni populars, i molt menys influents.

No dic això per fer una crítica, o en tot cas ho dic per fer-la en positiu. Podria lloar les qualitats del referèndum del 10 d'abril a Barcelona des d'un punt de vista sobiranista, des d'un punt de vista d'amplitud de mires en democràcia, però avui he decidit fer-ho per proposar als catalans i catalanes d'origen estranger, els qui administrativament qualifiquem com a immigrants, que participin, sense complexos, en aquest referèndum. El resultat no és vinculant, però ens pot servir per fer visible allò que la nostra anèmica democràcia no permet, i és que tots els qui vivim aquí de manera regular, vinguem d'on vinguem, siguem considerats ciutadans de ple dret. No podem exigir a ningú que es consideri català si no li reconeixem tots els drets, i el tractem com a tal. Permetre'ls decidir qui volen que els representi al seu ajuntament o al Parlament, per aplicar polítiques que s'adiguin a la seva ideologia, és el mínim que hauríem de demanar.

La consulta se celebra gairebé coincidint amb les eleccions municipals. Doncs mireu, malgrat els nous acords de reciprocitat signats per Espanya, només un 0,1% dels immigrants extracomunitaris al nostre país, majors d'edat, podran anar a les urnes en les eleccions municipals del proper 22 de maig. En això també els qui creiem que els pobles i les persones tenim dret a decidir, podem donar una lliçó de democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.