Articles

Aplaudiu ben fort, més, més!

S'esperava més de nosaltres, les persones que vam assistir al lliurament del premi Ramon Llull, que enguany es va concedir a Palma. L'acte va ser retransmès per IB3 i, a mesura que s'acostava l'hora de la connexió ens van fer asseure a les taules. Es va sentir una mena de xiscle: “Silencio!, silencio!”. Era la regidora, que, proveïda d'uns auriculars i el micro propi de l'ofici, donava ordres amb un to de mala jeia. “Silencio! Seis, cuatro, cinco, tres, dos, uno!”. I tot seguit ens va fer aplaudir tant si vols com si no vols mentre apareixia el presentador i començava l'acte.

Quan es va reclamar la presència del jurat a l'escenari, la regidora, que era en un lloc visible, però oculta als objectius de les càmeres, va tornar a reclamar aplaudiments amb els gestos que fan els animadors dels actes de masses. Com que només va obtenir una ovació discreta, de cortesia, va redoblar la mímica quasi amb desesperació.

No sé si és lectora devota de Pere Gimferrer, que en aquell moment pujava a l'escenari, o és que està acostumada a provocar aplaudiments clamorosos amb un simple senyal dels dits. Se la veia contrariada, amb cara de pensar: “Però quin públic de sòmines m'ha tocat!”.

Cal dir, però, que ella en tenia part de culpa. Ens havia d'haver advertit: “Digníssimes autoritats, senyores i senyors editors, periodistes, escriptors i personalitats convidades, faran de claca enardida quan jo els ho mani”.

De tant en tan miro IB3 per la TDT perquè m'agrada sentir els accents balears i escoltar com s'explica la cuinera Paquita Tomàs. A IB3 no hi he detectat programes de crits i xivarri, però em va semblar que la regidora de la nit del Llull hauria estat feliç si la vetllada s'hagués interromput amb baralles entre escriptors i crítics, entre polítics i periodistes; si s'hagués convertit en un guirigall d'aquells en què la gent s'estira els cabells i es diu el nom del porc davant d'un públic dòcil que ho aplaudeix tot.

Però no va ser així; tots plegats, i jo el primer, vam fer gala d'una inèpcia patètica per fer el número davant de les càmeres. Lamentablement, vam fallar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.