Opinió

LA COLUMNA

El jersei negre del Papa

L'endemà de l'elecció del papa Benet XVI, a TV3, Josep Cuní entrevistava monsenyor González-Agàpito, diplomàtic expert en qüestions vaticanes. Aquell prelat es mostrava exultant per l'elecció del cardenal Ratzinger; preveia un pontificat molt renovador en el qual el Papa trencaria motlles i tabús i deixaria de banda encarcaraments i anacronismes. I exemplificava aquestes prediccions amb un detall insignificant però que ell considerava molt revelador: quan el Papa tot just estrenat va aparèixer per primer cop al balcó de Sant Pere i va alçar els braços, es va poder veure que duia, sota les mànigues de la sotana blanca, les d'un jersei negre com els que usem el comú dels mortals. Aquell era, per a l'eufòric vaticanista, el signe i el símbol del nou estil que Ratzinger imprimiria a l'Església.

Ben poc després, el dia de la coronació, aquell jersei negre havia estat substituït per una blanquíssima camisa de punys tancats amb ostentosos botons d'or. També es va veure que calçava unes sabates de pell vermella fetes a mida. No semblava pas, doncs, que es complissin les profecies del monsenyor: Benet XVI no renunciava a cap dels elements ornamentals que una tradició absurda ha associat a la figura papal. Ens quedava, però, l'esperança que, tot i no haver-se sabut desempallegar d'aquestes convencions, el Papa viuria en la intimitat amb un estil més normal, més sobri i menys engavanyat. Però heus aquí que el recent llibre Llum del món ens ha tret la bena dels ulls. Quan el periodista Peter Sewald pregunta a Ratzinger si sempre va vestit de blanc o si porta roba informal per estar per casa, el papa respon: “No, això ho dec al segon secretari de Joan Pau II, que em va dir: el Papa ha portat sempre sotana, i vostè també ho ha de fer”, O sigui que, perquè li ho va dir un capellà polonès, Benet XVI anirà sempre mudat amb sotana blanca i botons d'or als punys. El jersei negre del primer dia no se l'ha vist mai més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.