Articles

i ara què, urbanita?

Qui orquestra les revoltes àrabs?

Hi ha massa conspiradors dissenyant-nos el futur. Líbia fa pudor a podrit

Massa interessos econòmics i militars en zones estratègiques i riques en recursos fan dubtar que les revoltes d'Egipte, Tunis, Líbia i companyia hagin estat espontànies. Des dels anys de la descolonització, les potències occidentals han volgut mantenir l'explotació de les fonts d'energia i no s'han cansat de col·locar o derrocar titelles allà on han estat. Per exemple, la igualtat de la qual els francesos i italians presumeixen no ha tingut una traducció directa en els racons del seu imperi, fins i tot en zones que consideraven províncies. De moment, els combats pel control de les ciutats líbies han aturat la indústria del país i els preus del petroli s'apugen sense aturador. Això beneficiarà altres exportadors i farà que tot trontolli, amb beneficis segurs per als que s'afanyen a remoure el caos i situen el llistó dels preus en el nivell més alt. Com s'explica que un aliat i amic de mandataris com Gaddafi pugui ser abandonat a la seva sort si no hi ha interès per treure-li els béns, congelar-li els comptes i aïllar-lo? L'amic ja no ho és tant? Convé potenciar altres aliances o alterar el mercat per dominar-lo? Ningú sap qui mou els fils de tot plegat, però costa creure en revolucions espontànies, tot i acceptar que caldria equitat i repartiments justos en zones dominades per califes sense escrúpols.

Als que ja hem sentit la cançó en altres ocasions, la geopolítica ens fa pensar en el pla Còndor de l'Escola de les Amèriques, organitzat per Kissinger. El resultat va generar una repressió sagnant a molts països sud-americans a la dècada de 1970. De sobte, tot van ser dictadures militars. També espontàniament van caure les dictadures mediterrànies, Portugal, Espanya i Grècia, més o menys pels mateixos anys. Tendeixo a l'escepticisme quan determinats individus parlen de democràcia i revolucions. Hi ha massa conspiradors dissenyant-nos el futur. Alguns encara esperem que jutgin o demanin responsabilitats a Kissinger, però ell es limita a impartir conferències. Líbia fa pudor de podrit. Veurem com acaba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.