Opinió

sempre guanyen els mateixos.

frederic porta

El sastre dels vestits fets a mida

Aquest Barça és com aquell sastre de tota la vida que confeccionava els vestits a gust del client fins al mínim detall, artesà d'absoluta confiança. En temps massificat, melangia per l'orgull i decència de l'ofici. Porti la peça el client o confiï en el criteri de qui pren mides amb la cinta al coll i el buirac d'agulles al canell, sempre sortirà content i pagarà a gust per un vestit que el farà sentir com Gatsby, estendard de l'elegància. Tant se val si li duu cotó de Terrassa o matèria esgarrada venuda a l'engròs, el sastre d'aquelles botigues de Sants, del Poble-sec o de cada vila del nostre país sabia treure'n un resultat immillorable per mudar classes populars, menestrals o amb possibles els diumenges de missa, passeig i tortell. Amb el Barça d'avui, per molt que diguin les veïnes xafarots de Madrid, envejoses i amargades, augures el satisfactori final ja quan arribes. Mai no farà ganyotes al pitjor dels draps, ni dirà que aquesta és mala peça al teler o emprarà excuses de mal pagador. Agafarà patrons, passarà les dues preceptives emprovades i et sentiràs un maniquí, li hagis demanat botons, voltes, vores a butxaques inversemblants de cosir, tal com les vas veure en una revista de modes francesa a ca la cosina fadrina.

Davant la terra seca de Mestalla, davant nou defensors amb la destral preparada d'aquell Aguirre que semblava el de la còlera dels déus o allà on el posis a moure agulla i didal. No remuga mai. Ni herniat i agenollat per preguntar cap on carrega el senyor, sigui recordat per justa i oportuna correspondència a la tocata i fugida d'Ettore Messina, incapaç ni de crear el mocador on eixugar les llàgrimes del comiat després d'haver gastat més que les senyores a les col·leccions de Christian Dior quan les dissenyava l'eixelebrat d'en Galliano. Aquí, el sastre no és ni de Panamà, ni se les dóna de valent. Però despatxa el munt de feina que fa goig de veure. Amb decència i professionalitat. I vergonya torera, com és deia en temps propis d'aquest ofici gairebé extingit. Ho tornarà a demostrar demà, quan Europa li reclami alguna novetat d'alta costura digna del barceloní Pertegaz, no tant de batalla com els vistos aquesta darrera setmana. Els clients de la casa van vestits que semblen un pinzell, feliços com un gínjol, ni mitja queixa mai.

LA FOTO Encara ens queden segles de lluitar per les evidències. Per tant, no val remugar per la foto de dissabte a la llotja i menys encara, les dones mateixes. El món no és com hauria de ser, ni de bon tros, i qualsevol pas endavant és benvingut. Si és noticia arreu i prenen nota que Catalunya n'ha estat precursora, millor. Per definició, el futbol és masclista, primari, fàcil de manipular, lloc on l'educació bàsica de convivència social i tolerància encara es troba a les beceroles. Així, tota iniciativa amb voluntat pedagògica i democràtica, encaminada a la reflexió dels seguidors i no a l'acudit cromanyó resulta valenta i és benvinguda.
MIKI Tampoc ens quedarem amb mal regust després de la reflexió anterior. Recordem l'eterna condició del futbol i l'esport com a gran metàfora de l'existència. Que la vida potser és injusta i cruel ho sap ara un noi de 22 anys, Miki Roqué, excel·lent central del Betis, que travessa el tràngol d'un tumor a la pelvis i que, en fer públic el diagnòstic, s'ha trobat un formidable corrent d'afecte solidari nascut de manera tan immediata com espontània. I aquí apareix la millor cara, la que no sap ni de colors, ni de resultats.
IL·LUSIÓ Que algú fixi com una foto l'instant dels equips catalans a segona i la faci perdurar. El Barça B, fet una factoria on vessa el talent i l'assegurança de continuïtat. Girona, il·lusionada com no ho havia estat en més de mig segle gràcies a la confiança que han guanyat els jugadors i Raül Agné. I el Nàstic, acomplint el 125è aniversari a punt de sortir del pou entre la notable tasca del lleidatà Oliva a la banqueta i el lideratge al camp de Morán, professional modèlic i autor d'un gol de traca i mocador contra el Cartagena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.