Articles

AMB ACCENT

És alguna cosa més que diners

Destinen els seus recursos a projectes amb contingut social

Llegeixo a la premsa la notícia que ha estat desplaçat del seu banc el premi Nobel de la Pau Mohammad Yunnus, un dels inventors del concepte de microcrèdits; i mentre encara provava d'entendre quina era la barbaritat que llegia, veia per televisió com entitats financeres corrents, amb publicitat bonista, miraven d'enredar els clients potencials confonent el producte que venien amb la cada cop més coneguda banca ètica. Algú m'explicava també com després d'haver rescatat –bonica paraula– amb milers de milions el sistema bancari, moltes d'aquestes entitats executaven –un altre mot contundent– les hipoteques impagades, i cada dia eren més i més les famílies que es quedaven al carrer després de ser desnonades, i mantenien el deure del deute (en compliment d'una llei indecent encara vigent a l'Estat espanyol). I per això avui he pensat que seria bo mirar de despertar la curiositat d'aquells que llegiu aquestes ratlles perquè busqueu la veritable banca ètica.

L'activitat econòmica no és neutral. Sabíeu que la entitat on teniu els diners podria estar especulant en indústria armamentística? Invertint per fer més grans empreses agroalimentàries que fulminen la sobirania de mig Àfrica?

Ras i curt, l'anomenada banca ètica és aquella que parteix del principi que els seus usuaris tenen dret a saber on i en què s'inverteixen els seus diners, i es compromet com a entitat a no finançar activitats que es consideren reprovables. Destinen els seus recursos a projectes amb contingut social, i faciliten l'accés al crèdit a persones que generalment n'estan excloses.

D'entrada us sonarà estrany i segurament el fet de no trobar oficines arreu pot fer una mica de recança quan es tracta de posar els nostres diners al seu rebost. Però sapigueu que són molts els qui ja hi confien, que existeix una Federació Europea de Bancs ètics i alternatius, on trobareu entitats de casa nostra adherides.

Catalunya és un país on les cooperatives han estat un exemple de gestió solidària. I molta d'aquesta tradició és d'on beuen els projectes locals de banca ètica. Només cal que sigueu una mica curiosos i/o curioses, a banda de responsables, perquè amb els diners no s'hi juga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.