Opinió

opinió

Convivència a Salt, un pas més

La manifestació del 22 de gener serà recordada d'aquí a pocs anys com el moment crucial o un punt d'inflexió
Necessitem mesures continuades i inversions sistemàtiques per veure resultats

L'acord del divendres 11 de febrer entre l'Ajuntament de Salt, la Generalitat de Catalunya i el govern estatal, firmat pel conseller de Benestar i Família –senyor Josep Lluís Cleries– i la secretària d'Estat d'Immigració i d'Emigració –senyora Anna Terrón–, no podia haver arribat en un moment més propici i favorable. La injecció de 370.000 euros significa un nou pas important de la Generalitat i l'Estat, que aposten per la construcció de la convivència i la gestió de la diferència en el nostre municipi.

La manifestació del 22 de gener passat a Salt per viure tots junts “en pau i bé”, que va convocar milers de persones en una concentració cívica importantíssima per al nostre poble, serà recordada d'aquí a pocs anys com el moment crucial o un punt d'inflexió, quan els saltencs i saltenques van exigir a les autoritats municipals, nacionals i estatals actuacions concretes per continuar tenint tots i totes esperança en un futur digne.

A l'Ajuntament de Salt vam recollir l'encàrrec de manera immediata i ja hem facilitat a tots els grups del consistori un document amb diferents propostes per pactar un gran acord de ciutat. Les propostes estan obertes al debat i al pacte. Dinamització econòmica, cohesió social, més seguretat, una ciutat més educada i amable, evitar que una persona pugui delinquir de manera reiterada i la intervenció urbanística per canviar el centre de la ciutat són algunes de les línies per fer més poble i crear convivència i compromís ciutadans, que com a govern tenim el deure d'assenyalar i reivindicar.

La Generalitat i l'Estat ja han fet passos per a l'avenç de la convivència, un dels punts del document de l'Ajuntament, en signar el conveni del pla pilot amb l'Ajuntament de Salt. Anteriorment, s'havien compromès amb el programa per a deutes comunitaris i havien signat el primer acord per reformar urbanísticament el sector centre, l'àrea de renovació urbana. Amb el pla pilot per Salt firmat, el bon resultat del treball a tres bandes permetrà desenvolupar actuacions en cohesió social i integració: formació, participació i coneixement mutu entre cultures diferents. Els beneficiaris serem tots i totes, els ciutadans i ciutadanes de Salt.

La injecció de recursos permetrà a l'Ajuntament completar el pla educatiu d'entorn. Contractarem enquestadors per diagnosticar vulnerabilitats i dinamitzadors per donar resposta als problemes en el marc del desenvolupament del programa d'acollida. Crearem una borsa de traductors i d'intèrprets, perquè l'idioma mai no sigui excusa per poder exigir els deures de tothom i defensar els drets amb la finalitat d'arribar a totes les comunitats per solucionar els problemes entre veïns i veïnes. Farem cursos de formació per oferir més possibilitats de desenvolupament laboral. Farem reforç escolar en horari habitual de les biblioteques, crearem un grup de teatre infantil i tindrem tallers per a pares i mares a tots els centres escolars del municipi. Fomentarem la participació de nens i joves en activitats esportives i de temps lliure. En total són tretze actuacions que derivaran en més d'un centenar.

Aquesta inversió de la Generalitat i l'Estat a Salt, doncs, serà un nou pas endavant per enfortir l'esperança conjunta del nostre poble de sortir d'una situació complicada i fer-ho tots junts. Tinc plena confiança en la responsabilitat de la gent de Salt per superar aquesta situació. La Generalitat i l'Estat han invertit recursos públics a Salt i, de ben segur, ho continuaran fent –no de manera episòdica o temporal, sinó de manera permanent i estable–. Garantir més complicitat amb Salt és fer-ho amb una societat forta plena de possibilitats. El nostre poble necessita mesures continuades i inversions sistemàtiques per veure resultats i tenir bones oportunitats. Tenim prou fortaleses per mantenir alta la confiança en el futur, i defensarem que tenim aquest dret de manera col·lectiva davant de tothom i de totes les institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.