Articles

La contra

34 segons i tot enlaire

El Caixafòrum mostra en una exposició el drama i les esperances d'Haití, un país devastat per un terratrèmol fa més d'un any i eclipsat pel sisme nipó

La terra tremola a sota els peus: només 34 segons. I després, l'apocalipsi. El paisatge es torna irreconeixible i la vida pren un rumb impensable fa només mig minut. Qui vulgui fer-se'n una idea (això sí, aproximada) pot acostar-se al Caixafòrum de Barcelona, on fins al 12 de juny l'exposició Haití. 34 segons després mira d'acostar al visitant el drama, però també les esperances d'un país devastat per un terratrèmol fa poc més d'un any i eclipsat ara pel sisme del Japó.

“Es pot perdre tot en molt poc temps”, explica un testimoni directe del terratrèmol al país caribeny en un vídeo que es projecta a la sala on es recrea la tremolor d'un terratrèmol de grau 7 a l'escala de Richter com el del 12 de gener del 2010. Dret a sobre d'una plataforma mòbil que es belluga durant 34 segons, el visitant de l'exposició pot posar-se en la pell dels haitians als quals aquell dia se'ls va ensorrar, literalment, el món i reviure, en vídeo, l'angoixa d'aquell mig minut etern que va esberlar el país.

A hores d'ara, Haití compta els morts per centenars de milers. L'últim balanç xifra el nombre de víctimes mortals en més de 200.000 i el nombre de desplaçats en prop d'un milió, molt per sobre que els de la catàstrofe del Japó. El país, el més pobre d'Amèrica, està encara en estat de xoc i, per si no n'hi hagués prou, sense govern.

“Si a Haití hi hagués hagut un terratrèmol de grau 9 com el del Japó, el país ja no existiria”, assegura Francisco Rey, comissari de l'exposició, que reclama que no es deixi Haití a l'estacada. Seria una llàstima –diu– que, després d'haver reaccionat amb una rapidesa inusual i força eficient a la crisi humanitària, no arribessin els fons compromesos per a la reconstrucció del país com està passant ara.

És per això que es fa l'exposició. Per això i per “retre comptes” davant els ciutadans que es van gratar la butxaca i van aportar 3 milions d'euros a la Fundació La Caixa per a projectes de cooperació que ara es poden veure al Caixafòrum.

Malgrat tot, Rey és optimista: “El poble haitià és un poble amb coratge i orgull i se'n sortirà: ara, a més, per fi, tindrà un govern per dirigir-lo”. Les excel·lents fotos d'Emilio Morenatti i Marta Ramoneda i els documentals d'Oriol Gispert, presents a l'exposició, donen fe d'aquest coratge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.