Opinió

‘El Periódico' té por

Els qui defensem la iniciativa de les consultes sobiranistes que es fan arreu de Catalunya només podem prendre'ns les darreres editorials d'El Periódico com una bona notícia: ja només queden arguments de pa sucat amb oli per oposar-hi.

Posem per cas que El Periódico té raó: que es treballa amb censos no exactes, que el vot avançat és només una eina de propaganda, que els polítics no haurien de promoure el vot si no estan disposats a celebrar una votació realment legal... Posem que tot això és cert. Fins i tot en aquest cas, seria menys vàlid el valor simbòlic d'una iniciativa que, amb 600.000 participants fins a dia d'avui (en espera dels vots barcelonins), constata l'existència d'un debat necessari a Catalunya? Treu tot això valor a l'expressió d'un anhel, el de decidir, que es manifesta de la manera que pot i amb els mitjans de què bonament disposa? Si l'Ajuntament socialista de Barcelona posa impediments a la celebració de la consulta, es pot esperar que la Plataforma tingui un desplegament tècnic espectacular i precís? És tan important la professionalitat en aquesta consulta, o és més important (com ho és, evidentment) la seva indiscutible capacitat mobilitzadora? O és més important (com és també evident) l'empremta que està deixant en el debat polític català, en la tendència del partit nacionalista majoritari i en el canvi de les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya? Realment creuen que darrere d'aquesta iniciativa de la societat civil hi ha la maquinària d'algun partit? Realment creuen que resulta còmode, per als partits? Realment creuen que la consulta està pensada per exposar uns resultats de màxima fiabilitat?

No: tant ells com nosaltres sabem perfectament que l'objectiu de la consulta és el de mobilitzar i el de conscienciar. El d'empènyer. Queixar-se de l'actitud de Mas o de Pujol (que anomenen “llançar la pedra i amagar la mà”) amaga una barroera frustració envers la força que està agafant un moviment ideològic que cada dia es fa respectar més. I que desperta consciències. I que condiciona debats. I que descol·loca els immobilistes. Els grisos. Els conservadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.