La contra
Vides dibuixades
L'arquitecte Oriol Bohigas i el dissenyador Claret Serrahima treuen a la llum les seves col·leccions privades de dibuix al Cercle Artístic de Sant Lluc
El dibuix com a principi de la creació artística. El traç que surt directe de la primera impressió, el camí directe entre el cervell i la mà. Aquest procés del dibuix, fascinant i directe, interessa especialment l'arquitecte Oriol Bohigas i el dissenyador gràfic Claret Serrahima. Malgrat la seva distància generacional, aquests autèntics homenots contemporanis tenen en comú el seu interès pel dibuix.
En un gest gairebé despullat, Bohigas i Serrahima han portat un tros de casa seva al Cercle Artístic de Sant Lluc. Una part de les seves col·leccions respectives de dibuix s'exposen fins al 4 de juny en dues parets que més que confrontar-se mantenen un interessant diàleg estètic. Tots dos, a més, tenen un gran vincle amb Sant Lluc: Bohigas n'és el soci número 4, té la Medalla d'Or de la institució i va ser secretari de la primera junta directiva del Cercle en el moment de la seva reobertura als anys 50. Serrahima va ser-ne president recentment i va impulsar el trasllat de la institució al Palau Mercader i la seva modernització.
La paret on s'ha instal·lat la petita col·lecció de Bohigas fa gala de la seva condició d'arquitecte. Són esbossos executats per arquitectes, la majoria dels quals regalats directament a Bohigas pels seus autors. “Són amics i gent que admiro, bàsicament”, diu Bohigas. Hi ha noms com Oscar Niemeyer, Alvaro Siza, Lluís Clotet o Enric Sòria. Això sí, el dibuix més estimat de Bohigas no és un dibuix d'arquitectura sinó una peça històrica: l'esbós per a la portada de la primera edició de L'Atlàntida, de Verdaguer, que va dissenyar Domènech i Montaner. No és casualitat que el dibuix tingui qualitats arquitectòniques.
En canvi, Claret Serrahima s'ha dedicat a col·leccionar bàsicament obra d'il·lustradors. Busca el dibuix original i, si pot, també el llibre on el dibuix ha sortit publicat. El seu autor preferit és Xavier Nogués, al que creu que no s'ha fet prou justícia, però en la seva petita col·lecció hi ha també un Opisso amb uns banyistes asseguts en una barana, vistos per darrere, que és una delícia. N'hi ha d'altres que tenen un valor especial per al col·leccionista, com uns dibuixos que el publicista Roc Riera Rojas va dissenyar per a la cafeteria de la seu del FAD.