Articles

La contra

Art al pati de l'institut

Estudiants de 4t d'ESO de l'institut de la Vall d'Hebron fan d'artistes contemporanis participant en un taller de l'artista Margarita Andreu

“És una experiència diferent, mai havia fet una cosa així”, assegura Christian, un dels alumnes de 4t d'ESO que participa en el taller que està impartint des de principis de curs l'artista Margarita Andreu a l'institut de la Vall d'Hebron de Barcelona. Christian té la intenció de continuar els estudis amb el batxillerat artístic (una de les branques que més potencia aquest institut) perquè li agrada pintar, però gràcies al taller ha conegut que l'art contemporani va més enllà de la pintura. Li passa el mateix a Iris, que ha descobert que l'art contemporani és tota una experiència: “Ens hem començat a fixar en els materials que hi ha per tot el barri”.

Ara, els estudiants construeixen una estructura que s'ha instal·lat en un dels patis de l'espectacular edifici de l'IES de la Vall d'Hebron, dissenyat a principis dels anys vint per Enric Sagnier. La cabana-barraca va prenent forma a partir d'una estructura d'alumini que es va muntant amb cobertures molt diferents: una placa feta amb canyes lligades amb filferro, fustes, maons, un trencadís format per rajoles semblants a les que hi ha dins de l'edifici, grafits i fins i tot fotografies.

Són materials que remeten directament a la fesomia del barri de la Vall d'Hebron, i que els estudiants han descobert en les seves passejades pel barri. “El taller els ha proporcionat una altra forma de pensar i de mirar”, diu Andreu.

Sota un sol de justícia, i ben marcats de prop per Margarita Andreu i la professora de plàstica, Montse Fiol, els estudiants van muntant a poc a poc l'estructura, que, un cop enllestida, es farà servir per a accions i activitats diverses. Certament, aquest és un “espai afegit”, com indica el títol del projecte. Andreu fa anys que intervé directament sobre l'espai arquitectònic i urbà però aquest taller amb gent tan jove és una experiència nova per a ella: “És un taller molt ric perquè al llarg dels mesos vas veient un canvi magnífic”.

El taller forma part de la segona edició del projecte En residència, que organitzen l'entitat de pedagogia de l'art A Bao A Qu, l'Icub i el Conca, i que porta sis creadors contemporanis a impartir tallers en sengles instituts de secundària de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.