Articles

i ara què, urbanita?

Amb ganes de bramar

En comptes de protestar per les retallades, es podrien queixar dels causants

A molta gent ben situada se li ha despertat el desig de manifestar-se i bramar. El tema de les retallades ha anat de perles per sumar funcionaris i sindicalistes alliberats a les queixes. No sé què dirien si es trobessin com els petits empresaris, autònoms sense facturació i treballadors acomiadats. Per sort, ara ja no van a les manifestacions els consellers i els directors generals, com passava a l'època tripartita. Ni que sigui per la manca d'embolics interns hem guanyat amb el canvi.

Mentre l'economia trontolla pels terratrèmols continuats, aquí les lectures no s'escapen de la manipulació. Com a antídot, recullo un comentari dels darrers dies. En una entrevista a la revista Capital, Kenneth Rogoff, execonomista en cap del Fons Monetari Internacional i professor de Harvard, va dir que Catalunya seria un dels països més rics del món si fos independent. Adduïa que històricament havia tingut presència de multinacionals, a més de recursos i voluntat. Quan el periodista li va preguntar si el govern de Zapatero havia fet prou per contrarestar la crisi, va afirmar que Espanya necessitaria una reforma estructural profunda de la seva economia per poder créixer: “Amb un 20 per cent d'atur farà falta sort perquè el PIB avanci una mica enguany. Un creixement del 3 o del 4 per cent, necessari per reduir l'atur, és poc probable a mitjà termini”. La premsa internacional també s'ha fet ressò de “l'estrangulació financera” que pateix Catalunya (The New York Times) i de l'enfrontament amb l'Estat a causa del dèficit fiscal. Constaten el que ja sabem: des de Madrid ens aixequen la camisa.

Potser els manifestants contra les retallades haurien de desviar les mirades i no ser tan partidistes políticament. Si la resposta es desviés cap als responsables reals de la crisi no incrementarien tant la pressió pels que intenten solucionar-la. No cal insistir ni repetir les erràtiques polítiques de Zapatero i les responsabilitats del sector immobiliari i dels bancs. Potser els que tenen tanta necessitat de protestar podrien visitar Atenes aquesta Setmana Santa. Allà es divertirien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.