Opinió

LA COLUMNA

Religió, llibertat, dignitat humana

Llegeixo al diari Abc un article de Juan Manuel de Prada sobre la llibertat religiosa que, i tradueixo, comença així: “Per condemnar els actes d'hostilitat contra la fe catòlica se sol adduir ingènuament que constitueixen ‘atemptats contra la llibertat religiosa' quan en realitat són la conseqüència natural de la ‘llibertat religiosa', tal com es configura en la declaració de drets humans”. Més endavant, titlla d'expresión barullera afirmar, tal com va fer l'Església en el seu moment, que “la llibertat religiosa és ‘inherent a la dignitat de la persona', perquè neix de la confusió entre el lliure albir i la llibertat d'acció”. Segons De Prada, la dignitat inherent a la persona mai no pot radicar en la seva llibertat d'acció. I ho explica: “La ‘llibertat religiosa' és llibertat d'acció que pot conduir la persona a adherir-se a qualsevol secta destructiva o idolet grotesc; és a dir, empènyer-la a la indignitat més sòrdida i infrahumana”. I tot seguit, l'escriptor i articulista determina que la llibertat religiosa “concedeix la tutela de les lleis a tot tipus de creences, siguin bones, dolentes o migpensionistes, de tal manera que totes valguin el mateix; o sigui, res”. En un estat laic, com ho són, de fet, tots els d'Europa, encara que la majoria d'europeus tinguem formació cristiana i un bon nombre d'ells siguin practicants, la llibertat religiosa consisteix a ser respectat i protegit quan decideixes abraçar una doctrina, la que sigui. I és que no et fas catòlic, o budista, o protestant, o mahometà perquè et vingui de gust, sinó pel poder d'una força interior, d'una inefable revelació que t'impulsa a fer-ho. I la llei t'ha de protegir si algú, per la força, tracta d'impedir-ho.

Ja és Setmana Santa, sortiran processons i hi haurà oficis religiosos a les esglésies d'arreu del país en memòria de la passió i mort de Jesucrist, amb l'assistència de milers de fidels. I els que practiquen altres religions ho respectaran, tant com desitgen que se'ls respecti a ells, també persones dignes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.