Opinió

El seny del Constitucional

No podia ser d'una altra manera. Després de l'error del Tribunal Suprem davant la voluntat de Bildu de concórrer a les urnes per les eleccions municipals ja era hora que una institució, en aquest cas el Tribunal Constitucional, fos contundent i delimités les fronteres de la demagògia, l'abús de poder d'uns i altres i col·loqués la qüestió de la legalització de la coalició basca independentista a on toca.

El fet que dos partits bascos hagin aglutinat esforços i busquin la manera de vehicular, des de la perspectiva democràtica, una lícita (tant si la comparteixes com no) reivindicació política és un fet positiu i que hauria de merèixer, per més escamnat que s'estigui, la confiança i, si més no, el respecte de l'Estat. I més, tenint en compte que aquesta coalició ha demanat, expressament, als seus membres (per més independents que siguin) la signatura d'un document a on es comprometen a actuar utilitzant, únicament i exclusivament, vies i mètodes polítics, pacífics i democràtics i defensen en el seu ideari l'oposició, per tots els mitjans que legítimament tinguin al seu abast, a qualsevol acte o activitat que suposi l'ús de la violència per assolir objectius polítics.

Si només la sospita es constitueix en argument jurídicament acceptable per excloure qualsevol del seu exercici del dret fonamental de participació política és que alguna cosa molt greu ens està passant a tots plegats i que el debat plural de les idees ja no existeix perquè ens fa por i, per tant, el pluralisme i la participació política garantits en l'article 23 de la Constitució, i en què es fonamenta l'ordenament constitucional de l'Estat democràtic, fa aigües.

Tal com recull la sentència del Constitucional és inadmissible transformar les sospites o els indicis subjectius de la pertinença de Bildu a ETA en indicis objectius i quan es cau en l'error de fer-ho es debilita i desacredita l'objectiu que es pretén.

Sortosament el debat de la legalització de Bildu ha acabat bé. En un estat de dret i a on estan legitimats des de fa anys partits d'ideologies hereves del franquisme hauria estat del tot inconcebible i anticonstitucional que un partit que neix amb voluntat democràtica se'l dilapidés quan encara no ha mogut peça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.