Opinió

L'APUNT de campanya

Quan fins l'últim vot és determinant

La campanya s'ha endurit a Barcelona en la recta final. Els estrategues dels partits que van encetar la cursa amb la intenció de vot sota mínims es queden sense temps i necessiten activar com sigui, mobilitzar a la desesperada, els possibles votants. El PSC n'és el principal afectat i ataca de valent amb la tàctica de la por. Però com que fora de les eleccions generals no pot apel·lar a la por al PP, ho fa per la derivada de lligar els de Rajoy amb CiU. I es treu de la màniga fotos i vídeos que mostren les simpaties que es van tenir algun dia Trias i Aznar quan el del trio de les Açores parlava català en la intimitat i passava agradables estones amb Jordi Pujol al Majestic del passeig de Gràcia. L'únic problema és que totes aquestes imatges mostren un Trias rejovenit que potser fins i tot l'afavoreixen. El cert és que hi ha molts nervis. Importants dirigents socialistes de la capital catalana reconeixen que la campanya ha aconseguit escurçar les diferències demoscòpiques amb CiU, però que serà molt difícil aconseguir la remuntada. Que no hi arriben a temps. Que fan curt. I ho diuen amb resignació i desesperació contingudes. I és que estan a punt de perdre Barcelona després de 32 anys.

Tots els candidats donen també per bona la tesi que serà alcalde Hereu o Trias en funció de qui tregui un sol vot més dels barcelonins i les barcelonines. Per això, per si al final hi ha un miracle i la cosa va de poquet, ningú afluixarà fins a l'últim minut, divendres a les dotze de la nit. Està per veure, doncs, si el resultat serà més o menys ajustat. En tot cas sembla clar que el que no hi haurà és majoria absoluta. I en aquest escenari l'aritmètica a l'Ajuntament serà determinant. Si guanya Hereu necessitarà que el tripartit sumi o haurà d'anar a la sociovergència. Si guanya Trias, el govern es constituirà primer en minoria –la normativa no obliga a tenir majoria absoluta per ser investit alcalde– i després es faran pactes multilaterals, encara que sense excloure una possible incorporació posterior al govern. L'objectiu ideal per CiU és que sumi més que el PSC i Iniciativa. I que la majoria absoluta surti tant amb ERC com amb el PP. Diumenge a la nit sortirem de dubtes. Però el que queda clar és que fins l'últim vot serà determinant no només per saber quin alcalde tindrà Barcelona, sinó per definir quin govern hi haurà a la capital de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.