Articles

La contraportada

El pintor de la ‘jet set'

El Museu Diocesà de Barcelona redescobreix l'obra del pintor Federico Beltrán Massés, retratista de l'alta societat i dels actors de Hollywood

Diuen que quan Rodolfo Valentino es va separar de la seva esposa, Natasha Rambova, va quedar literalment destrossat. Un dels amics que més el va ajudar en aquells difícils moments va ser el pintor català Federico Beltrán Massés (1885-1949), que en aquells moments, per distreure'l del disgust, li feia classes de pintura. Un dia Beltrán va trobar l'actor apuntant-se al cap amb un revòlver. El pintor se li va acostar silenciosament per darrere i li va treure l'arma de la mà. Valentino va esclatar a plorar. Més endavant, quan l'actor patia forts dolors a l'estómac demanava a Beltrán en un estrany castellà i en una carta que li enviés unes medicines per al seu patiment. Va morir poc després, el 23 d'agost del 1926, als 31 anys, per una peritonitis.

L'amistat de Valentino amb Beltrán és un dels aspectes que tracta l'exposició que el Museu Diocesà de Barcelona dedica al pintor català. Malauradament a l'exposició no s'ha inclòs cap retrat de l'estrella, però sí que veiem cartes de l'actor, una gel·laba que portava al film El hijo del caíd, i sentim la seva veu cantant desafinant El relicario en enregistrament radiofònic.

Malgrat tenir un gran èxit com a retratista entre l'alta societat europea i americana, Beltrán Massés és un absolut desconegut avui en dia. A través de 200 peces, la mostra, que es pot veure fins al 17 de juliol, descobreix la personalitat eclèctica d'aquest artista format a Barcelona que en molt poc temps, i gràcies al seu carisma i al fet de pintar retrats que milloraven notablement el retratat, va esdevenir un més de l'alta societat internacional dels anys vint i trenta. No hi falten els monarques com el rei Alfons XIII i Jordi VI (d'actualitat per la pel·lícula El discurs del rei), ni actors de Hollywood com Douglas Fairbanks J.R. o Joan Crawford. I moltes marqueses, duquesses i comtesses de l'època, vestides glamurosament amb escenaris venecians com a fons. L'estil de Beltrán, al qual es considera bàsicament com un pintor art déco, recorda Zuloaga, Anglada Camarasa, Romero de Torres i Goya.

La família Salom, l'avi de la qual va acollir el matrimoni Beltrán quan van tornar a Barcelona a la postguerra, conserva el llegat del pintor, fins ara un dels més ocults de la història de l'art català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.